Поділитись:

Чи подорожчає хліб для волинян: що кажуть експерти

Автор: Міла Роспопа |
Понеділок, 24 січня 2022, 16:15
Чи подорожчає хліб для волинян: що кажуть експерти

З початку року активно почали обговорювати ціну на хліб. Один із «соціальних» продуктів, який так міцно закріпився у раціоні українців, цього року може коштувати значно дорожче. І через зростання ціни на газ, і через низку інших факторів. 

Як зміниться ціна на хліб, та чи зможуть волиняни у 2022-му дозволити собі улюблене печиво, дізнавалися журналісти сайту луцьких новин «Конкурент»

Чи подорожчає хліб для волинян: що кажуть експерти 

ЧОМУ МИ ГОВОРИМО ПРО ЦІНУ НА ХЛІБ

Минулого року гаманці українців значно полегшали. Ціна на газ та електроенергію зросла стрімко, і потягла за собою подорожчання всього іншого. Так, за словами працівників хлібопекарської галузі, тільки з серпня минулого року борошно подорожчало у півтора раза. А суттєві витрати при виробництві тягнуть за собою і зростання ціни готового продукту. 

«За прогнозами різних експертів, хліб точно дорожчатиме у 2022 році. Зростання ціни складатиме від 10 до 25%, оскільки збільшилася ціна на енергоносії. Підприємства хлібопекарської промисловості отримують збиток. Вони чекали газу на пільгових умовах, бо були такі попередні домовленості. Аби зменшити собі збиток, вони змушені піднімати ціни. І до кінця січня це може бути 10%, у лютому може зрости ще на кілька відсотків. І якщо не зміниться ситуація з цінами на енергоносії, то буде постійне здорожчання цін на хліб і хлібобулочні вироби», – розповідає економістка Оксана Урбан

Чи подорожчає хліб для волинян: що кажуть експерти 

ЩО ЗРОБИЛА ДЕРЖАВА

Аби зростання ціни на хліб не було таким різким і відчутним, як це було із енергоносіями минулого року, уряд України прийняв рішення певний час продавати газ за пільговою ціною виробникам так званих «соціальних» продуктів. 

Зокрема, постанова Кабінету міністрів України №1435 від 30 грудня 2021 року встановлює на період дії карантину, але не довше ніж до 30 квітня 2022 року, граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку (без врахування рентних платежів) на рівні не більше 24 відсотків. 

Такі пільги діють для виробників:

  • борошна пшеничного вищого сорту
  • молока пастеризованого жирністю 2,5 відсотка (у плівці)
  • хліба житньо-пшеничного
  • яєць курячих категорії С1
  • птиці (тушки курячої)
  • батонів
  • олії соняшникової

ЩО КАЖУТЬ ХЛІБОПЕКАРІ

Подорожчання не уникнути, однак для соціально значимих продуктів, як от хліб і батон, воно буде повільним і не дуже суттєвим. Тоді як вартість улюблених здоб і печива зросте пропорційно до зростання процесу виробництва, говорять представники галузі. 

У коментарі нашим журналістам заступник директора холдингу «Хлібні інвестиції», до якого входить і ПрАТ «Теремно хліб», Олександр Тараненко розповів, яких змін слід очікувати. 

«Основна проблема, яка викликала необхідність підвищення ціни – це різке стрибкоподібне збільшення ціни на енергоносії. За минулий рік газ подорожчав у 10 разів, а печі у нас працюють на газу. Зрозуміло, що коли газ дорожчає у 10 разів, то хліб не може не дорожчати. Зараз ми виробляємо його у збиток. Крім газу, також суттєво подорожчало борошно. Наприклад, порівняно із серпнем, ціна на борошно зросла до 1,5 раза. Більше, ніж удвічі зросла електроенергія. Цукор, олія – все зросло у ціні. А це все складові того ж хліба», – пояснює він. 

Чи подорожчає хліб для волинян: що кажуть експерти 

За словами Олександра Тараненка, дещо покращила ситуацію постанова Кабміну, яка регулює ціну на газ для виробників «соціальних» продуктів. Якби вони купували газ по ринковій ціні, то подорожчання становило би близько 30%. Зараз зростання ціни на хліб, якщо і буде – буде несуттєвим. 

«Найближчим часом я бачу підняття в районі 5-10%. Далі вже ніхто не знає, як поведе себе в ціні наша сировина. Якщо у цифрах, то за минулий рік хліб піднявся у ціні на 18,7%. Тим часом зростання його собівартості склало десь близько 50%. І щоб нівелювати цю різницю, потрібно було би підвищити ціни десь на 30%. Ми звернулися до уряду, уряд надав дешевий газ, і з економічної точки зору стало можливо піднімати ціну не на 30%, а на 5%», – пояснює він. 

Попередньо, постанова Кабінету міністрів діє до квітня цього року. Можливо, держава зробить ще якісь кроки для регулювання ціни на хліб. Однак, якщо цього не станеться, то вже в середині весни слід очікувати підвищення ціни на хліб на мінімум 30%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів