Поділитись:

Впровадити у волинські школи «меню Клопотенка» заважають гроші – освітянка

Неділя, 16 січня 2022, 11:08

У школах Волинської області важко впровадити «меню Клопотенка» через те, що батьки не готові платити більше. 

Про це ішлося під час круглого столу «Нові норми та порядок організації харчування дітей», організованого Громадянським Рухом «СВІДОМІ» у п'ятницю, 14 січня. 

Модераторка дискусії, депутатка Луцькради від «СВІДОМИХ» Алла Надточій зауважила, що навколо нового шкільного меню, яке запровадили в закладах освіти з січня цього року, точиться багато дискусій. Багато батьків не сприймають те, що пропонують нові вимоги, а діти скаржаться, що їжа у школі стала несмачною.

Алла НадточійАлла Надточій
 

Натомість заступниця начальника управління, начальник відділу управління освіти і науки Волинської ОДА Тетяна Соломіна пояснила: багато класних страв, які пропонує готувати у школах відомий кухар Євген Клопотенко, не готують просто через те, що це дорого. 

«Найголовніший опонент цієї реформи – ціна. Можна все приготувати, але ми ідемо від того, що готові заплатити батьки. Але ж буває, батьки заплатили гроші за умовний напій без цукру, а діти його виливають. Так теж не може бути. Бо що би ми не робили, дитина не має залишатися голодною. Для мене реформа складається з трьох частин: матеріально-технічне забезпечення, кадри і зміст самого меню. Четверта складова – це готовність тих, для кого ми робимо цю хорошу справу, її сприймати. А зараз виходить, що проблеми дорослих стали проблемами дітей», – каже освітянка. 

Тетяна СоломінаТетяна Соломіна
 

За її словами, на початковому етапі впровадження реформи закладам освіти слід проаналізувати, що саме готові сприймати діти, а що категорично ні. Порозмовляти з батьками, аби ті переконали дітей їсти корисну їжу у школі. І вже тоді, на основі аналізу, робити висновки і щось змінювати. 

 

Довідково:
З 1 січня в Україні почали діяти нові правила шкільного харчування. У вимогах до меню школярів суттєво зменшили кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження, хлібо-булочних виробів. Натомість, відтепер школярі вживатимуть більше молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів. Меню навчальні заклади повинні розробляти не на два, а на чотири тижні. Таким чином харчування школярів стане значно різноманітнішим.  Впроваджувати реформу допомагав популярний кухар Євген Клопотенко. Відповідно до нових вимог він розробив низку рецептів для шкільного меню, які за бажанням можуть використовувати навчальні заклади. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів