Поділитись:

Пенсіонери зможуть витрати «тисячу Зеленського» на ліки: уряд розширив програму «єПідтримка»

Середа, 19 січня 2022, 23:44
Пенсіонери зможуть витрати «тисячу Зеленського» на ліки: уряд розширив програму «єПідтримка»

19 січня Кабінет міністрів ухвалив розширення програми «єПідтримка». Зокрема з 24 січня люди від 60 років зможуть витратити «тисячу Зеленського» гривень на ліки. Також планують підготувати постанову про надання «ковідної тисячі» підліткам від 14 до 17 років.

Відповідні рішення уряд ухвалив на засіданні 19 січня, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Дозволили купувати ліки у межах програми лише людям від 60 років, оскільки ця категорія «є групою ризику та має супутні хронічні захворювання, які потребують придбання додаткових лікарських засобів», зазначають у МОЗ.

Витратити тисячу на ліки можна в офлайн- або онлайн-аптеках. Придбати можна буде будь-які дозволені в Україні лікарські препарати – як за рецептом лікаря, так і без нього.

У МОЗ уточнюють, що купити можна буде лише ліки, а не будь-які товари, що продаються в аптеці. Наприклад, не можна купити дієтичні добавки, косметичні засоби чи медичні прилади (інгалятори, апарати для вимірювання тиску).

За інформацією Мінекономіки, банки перевірятимуть вік людини в момент проведення платежу. Неважливо, коли саме оформили віртуальну картку, головне, щоб на момент купівлі ліків людині вже виповнилося 60 років.

Також уряд оголосив, що вакциновані підлітки від 14 до 17 років зможуть отримати тисячу гривень за вакцинацію. Відповідну постанову планується підготувати до розгляду уряду у десятиденний термін.

Під час виступу заступник міністра економіки Тарас Качка повідомив, що уряд пропонує «передбачити надання допомоги особам віком від 14 до 17 на придбання послуг у сфері освіти, харчування у закладах освіти, проживання у гуртожитках у закладах освіти, проходження додаткових предметів ЗНО, придбання друкарської продукції (книжок, періодичних видань) товарів спортивного призначення, шкільного приладдя, канцелярських виробів».

Також у коментарі Укрінформу нова голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк повідомила, що на фінансування державної програми «єПідтримка» попередньо потрібно приблизно ще 25 мільярдів гривень.

«Згідно зі статистикою кількості вакцинованих, ми розуміємо, що отримати щеплення мають усі. Тому, за приблизними попередніми розрахунками, необхідно ще 25 мільярдів на програму "єПідтримка"», – сказала вона.

За словами депутатки, у лютому Міністерство економіки розпочне роботу над збільшенням фінансування цієї програми.

Шуляк заявила, що українцям виплатили вже 7,2 мільярда гривень за повну вакцинацію проти коронавірусу. З них найбільше грошей пішли на книжки (502 млн гривень) та на кінотеатри (404 млн гривень).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів