Радянська епоха вимила «драпачом» всі обряди: яких традицій дотримуються досі (відео)

Четвер, 13 січня 2022, 21:49

Масові міські традиції сформувалися на основі сільської культури.

Про це в програмі «Прайм-Тайм» телеканалу «Конкурент TV» розповіла Алла Дмитренко, доцентка кафедри музеєзнавства, пам'яткознавства та інформаційно-аналітичної роботи ВНУ імені Лесі Українки.

Жінка каже, що міська мода більш швидкоплинна і вона впливає на зміни традицій, але основні точкові свята залишаються. Адже в місті також є церква де говорять про Новий рік, Різдво, Великдень і Вербницю. 

«Звісно ж радянська епоха місто почистила, вимила «драпачом» всі ці обряди. Сьогодні ми ніби підіймаємо те, що раніше втоптали. Зараз кожна дитина знає, що таке колядка чи щедрівка. Це входить в наше життя», – зауважує доцентка.

Алла Дмитренко зазначає, що є дві точки зору. Одна – все має бути автентично; так, як було колись. Друга частина вважає, що треба все-таки зважати на інноваційні форми. 

«Традиція розвивалася починаючи з палеоліту, енеоліту і т. д. То чому вона не повинна розвиватися зараз. Вона розвивається, але основне має залишатися. Основне те, що характеризує нас, українців, як народ», – підсумовує Алла Дмитренко.

Деталі – у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: