Поділитись:

«Мир» до лютого: Путін відклав напад на Україну

Вівторок, 11 січня 2022, 22:39

Президент Росії Володимир Путін повідомив про те, що відклав вторгнення в Україну до лютого.

Про це пише OBOZREVATEL з посиланням на у The New York Times.

Водночас Путін почав робити кроки з перекидання військових вертольотів до кордонів України, що є можливою ознакою того, що планування нападу продовжується. Бойові та транспортні вертольоти поряд зі штурмовиками стануть важливою перевагою Росії, якщо вона вирішить вторгнутися в Україну.

Офіційні особи США кажуть, що рішення відкласти початок наступу пов'язане із температурою повітря. Очікувалося, що «мінуси» заморозять землю і це дозволить легко пересувати важкі транспортні засоби та обладнання, до того як весняна відлига, яка може початися в березні, не створить брудну трясовину.

Але відносно м'яка зима сповільнила замерзання землі, і термін, встановлений Путіним для введення своїх військ, зрушив ближче до весни. Сильні зимові морози, що зазвичай приходять в Україну в січні, у багатьох районах країни не спостерігалися. За словами високопосадовців адміністрації президента США, поки на землі спостерігається багнюка, Путін може бути змушений відкласти наземний наступ щонайменше до лютого.

Джерело видання розповіло, що для того, щоб краще зрозуміти можливі умови в цьому році, адміністрація президента США Джо Байдена залучила метеорологів для більш ретельного вивчення ймовірної погоди в Україні найближчими тижнями.

З 27 грудня літаки-розвідники Сполучених Штатів регулярно літають над Україною. Це дозволяє оперативникам американської розвідки прослуховувати повідомлення наземних російських командирів. ВПС США також використовують літаки наземного спостереження E-8 JSTARS для відстеження нарощування російських військ та їх пересування.

Спецслужби повідомили представників адміністрації, що хоча росіяни продовжують планувати вторгнення, вони не вірять, що Путін ухвалив рішення про початок повномасштабного вторгнення. Зі свого боку, російські офіційні особи також стверджують, що вони не мають наміру вторгатися в Україну.

На початку грудня американські спецслужби повідомляли, що Путін планував зібрати до 175 тисяч військовослужбовців для потенційного вторгнення в Україну. Декількома тижнями пізніше Кремль розмістив близько 10 000 військовослужбовців поблизу України. Але американські офіційні особи заявили, що ці війська не входили до складу сил, які Путін збирав для можливого вторгнення у січні чи лютому.

Проте представники розвідки вважали, що упродовж грудня відбуватиметься подальше нарощування військ. Високопоставлений представник адміністрації заявив, що розгортання російських військ триває, але повільнішими темпами, ніж на початку грудня.

За даними американських офіційних осіб, нині у Росії перебуває трохи менш як 60 батальйонних тактичних груп, або десь від 85 000 до 100 000 військовослужбовців. Ці війська провели навчання, продемонструвавши, що російські сили перебувають у найвищому рівні готовності.

Крім нарощування авіаційних засобів, російський уряд замовив додаткові підрозділи, що спеціалізуються на логістиці. У той час як авіація матиме вирішальне значення для захисту наземних військ під час вторгнення, підрозділи тилового забезпечення будуть потрібні для підтримки сухопутних військ у разі, якщо Путін накаже своїм військам перетнути кордон.

В Україні ж перебуває понад 150 військових радників США, інструкторів, які роками працювали на полігоні під Львовом, далеко від лінії фронту. До нинішньої групи входять сили спеціальних операцій, а також інструктори Національної гвардії з бойової групи 53-ї піхотної бригади Флориди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів