Поділитись:

Казахстанська криза: десятки загиблих, влада вводить війська

Четвер, 06 січня 2022, 10:10

В ніч на 6 січня влада Казахстану ухвалила рішення про введення військ.

Про це повідомляє видання НВ.

Про це рішення оголосив чинний голова ради ОДКБ, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. За його словами, йдеться про «колективні миротворчі сили» ОДКБ, а такий крок прийнято у зв’язку зі зверненням президента Казахстану та «через загрозу національній безпеці та суверенітету, спричинену, зокрема, втручанням ззовні». Крім Вірменії, до складу ОДКБ входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан.

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау закликав до мирного відновлення правопорядку в Казахстані, де відбуваються масові акції протестів.

«Я закликаю до мирного повернення до порядку та поваги до демократичних процесів. Права і свободи, включаючи свободу зборів та вираз поглядів, мають бути захищені», — йдеться у заяві Рау, опублікованій на сайті ОБСЄ.

Зранку 6 січня в Казахстані обмежили до ступ до Інтернету. В Алмати між протестувальниками та силовиками почалася перестрілка, військові оточили площу Республіки, але вже за кілька годин зняли оточення і залишили територію. В країні також не працюють безготівкові платежі та банки, біля банкоматів – великі черги людей.

Пізніше з'явилася інформація, що в результаті нічних зіткнень загинули десятки людей.

«Адміністративні будівлі та департамент поліції Алма-Ати вночі зазнали атаки. Десятки нападників ліквідовані, їхні особи встановлюються», — йдеться у повідомленні.

У розпорядженнях Токаєва уряду, оприлюднених 6 січня, є пункти про створення спеціальної слідчої групи щодо подій в Казахстані, а також про необхідність «всім силовим структурам здійснити заходи щодо підвищення бойової готовності та оснащеності, підтримки морального духу військовослужбовців».

Крім того, Токаєв доручив вжити заходів «із захисту дипломатичних представництв, а також суб'єктів іноземних інвестицій та бізнесу закордонних компаній».

В країні також не працює аеропорт Нур-Султана. В країні скасовано значна кількість залізничних рейсів.

Зранку 6 січня Росія розпочала перекидання військ в Казахстан. Окремо уточнюється, що до Казахстану вже направили «колективні миротворчі сили ОДКБ». Від Росії до складу контингенту увійшли підрозділи Повітряно-десантних військ.

Миротворці ОДКБ перебуватимуть в Казахстані «до стабілізації обстановки», їх залучать «для забезпечення безпеки об'єктів та інфраструктури», розповів голова комітету Держдуми РФ Леонід Калашніков.

Силовики закликали мешканців Алмати не виходити з осель через «антитерористичну операцію» в місті. Про це заявила офіційний представник департаменту поліції міста Салтанат Азірбек. За її словами, силовики проводять операцію «у квадраті вулиць Масанчі-Карасай Батира-Жамбила-Байтурсинова, за місцем дислокації трьох адміністративних будівель».

«Закликаємо гостей та мешканців міста утриматися від виходу з будинків», — сказала Азірбек.

Про проведення «антитерористичної операції» поліція Алмати оголосила в ніч на 6 січня. У місті чути автоматні черги, жителі у соціальних мережах та месенджерах повідомляють про перестрілку із застосуванням автоматичної зброї.

«Понад тисяча людей у різних регіонах Казахстану постраждали внаслідок масових заворушень, з них майже 400 госпіталізовано, 62 особи перебувають у реанімації, повідомили в міністерстві охорони здоров’я», — заявили 6 січня у телеефірі державного казахстанського телеканалу Хабар 24.

Нагадаємо, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що звернувся до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу з придушенням протестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 серпня 2023
10 травня 2023
27 листопада 2022
21 листопада 2022
25 вересня 2022
22 вересня 2022
27 серпня 2022
15 серпня 2022
05 серпня 2022