Поділитись:

На Рівненщині знайшли 5-кілограмовий шматок бурштину

Четвер, 30 грудня 2021, 07:06
На Рівненщині знайшли 5-кілограмовий шматок бурштину

Унікальний камінь бурштину вагою понад 5300 г було видобуто на родовищі Володимирець-Східний компанією ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» (AmbertradeTM).

Про це повідомляється на сайті компанії.

«Це унікальна знахідка не тільки для всієї України, але й для усього світу. Адже такі екземпляри – дуже рідкісні, в історії незалежної України це перша знахідка бурштину такої ваги. Зразок бурштину досліджено експертами Державного гемологічного центру України, які підтвердили його унікальність. За результатами досліджень встановлено, що цей зразок є бурштином – сукцинітом», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що сукциніт – природна викопна смола, яка утворилася 42–38 мільйонів років тому. Регіон поширення – Балтійсько-Дніпровська бурштиноносна субпровінція, яка охоплює територію практично всієї Польщі, Калінінградської області РФ, Литву, Латвію, південь та південний захід Білорусі і більшу частину Правобережної України.

За даними Державного гемологічного центру України, зразки бурштину масою понад 1 кг - рідкісні природні утворення. Найбільший бурштин вагою 9 750 г зберігається в Музеї природознавства в Берліні («Museum of Naturkunde»). Зразки масою більш як 5 кг – надзвичайно рідкісні, за офіційними даними, лише кілька каменів такої ваги знаходяться в музеях та приватних колекціях.

До сьогодні в Україні найбільшими вважалися зразки бурштину, які зберігаються в музеї ДП «Бурштин України» – 1 930 г, та у Музеї коштовного і декоративного каміння Міністерства фінансів України зразок масою 1 040 г.

Як повідомляло агентство, у Рівненській області під час чергового аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами «бурштинову» ділянку продали за 356 тис. грн. За останній рік бюджет Рівненської області від продажу 4-х ділянок для видобутку граніту та бурштину поповнився майже на 30 млн грн. Добувати «сонячний камінь» легально дозволяє Закон про бурштин, ініційований Президентом Володимиром Зеленським.

Два роки тому Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо врегулювання питання видобутку бурштину. Ним ухвалено зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з 25% до 10%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
31 березня 2024
13 березня 2024
27 лютого 2024
06 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
01 січня 2024
25 грудня 2023