Поділитись:

Оподаткування електронних послуг збільшить надходження ПДВ до бюджету, – Світлана Савчук

Вівторок, 28 грудня 2021, 14:46
Оподаткування електронних послуг збільшить надходження ПДВ до бюджету, – Світлана Савчук

З початку 2022 року новацій в оподаткуванні зазнає сфера електронних послуг. Зокрема, законодавець передбачив, що платниками ПДВ в Україні  повинні зареєструватися всі постачальники електронних послуг – нерезиденти. 

Про це інформує сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області.

Така новація сприятиме додатковим надходженням до бюджету, наголошує очільниця волинських податківців Світлана Савчук. Начальник Головного управління ДПС у Волинській області пояснює, що запровадження Закону № 1525 забезпечує справедливі умови оподаткування для національних та міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України.

«Особливі правила оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг стає звичною практикою в іноземних державах, наприклад, у країнах Європейського Союзу. Саме запропонована Європейським Союзом модель оподаткування ПДВ операцій з постачання електронних послуг стала основою при розробці подібного податкового режиму у нас. Окрім належного впорядкування адміністрування, очікується ріст надходжень бюджетоутворюючого ПДВ до бюджету, оскільки операції з постачання електронних послуг оподатковуватимуться безпосередньо у країні їх споживання», – зазначає Світлана Савчук.  

Серед очевидних позитивів запровадження оподаткування ПДВ електронних послуг – єдиний підхід до оподаткування послуг, що надають як резиденти, так і особи-нерезиденти на митній території України. Тож, щоб виконати всі законні вимоги, нерезиденти повинні зареєструватися платниками ПДВ в Україні.  

«Процедура реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів, відбуватиметься віддалено за заявою в електронній формі, яка подається через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів (VAT-office нерезидента – постачальника електронних послуг). З усією необхідною інформацією щодо подання заяви, звітності та листування з податковою службою можна ознайомитися у тематичному банері "Особам-нерезидентам – постачальникам електронних послуг / For non-residents – providers of E-services" Зверну увагу, що для нерезидентів встановлено поквартальне подання до ДПС податкової декларації з ПДВ за спрощеною формою, а також нерезидентів звільнено  від обов’язку складати та реєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних. Як бачите, податкові умови для нерезидентів досить комфортні і сприяють відповідальній сплаті податків», – підсумувала Світлана Савчук. 

Нагадаємо, що електронні послуги – це послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023