Поділитись:

Як почувається єдиний неповнолітній волинянин з новим серцем (відео)

Понеділок, 27 грудня 2021, 10:39
Як почувається єдиний неповнолітній волинянин з новим серцем (відео)

Через три місяці після трансплантації серця 13-річний Максим Давидюк почуває себе добре. Хлопець нині проходить реабілітацію вдома, щодня приймає ліки, навчається і підтримує тих, хто ще чекає на трансплантацію.

Про це йдеться в сюжеті видання Суспільне.

Журналісти побували у селі Зарудці, поспілкувалося з Максимом, його батьками та медиками, які стежать за станом здоров'я хлопця.

В липні у Максима стався інсульт, врятувати життя могла лише трансплантація серця, – розповідає його мама Тетяна Давидюк.

«Найскладніше було дійти до тієї операції. Ми дуже великі кошти витрачали на те, щоб протримати його до тієї пори, поки знайдеться донор», – пригадує жінка.

Серце від 54-річного донора Максиму пересадили у вересні львівські лікарі спільно із командою Бориса Тодурова з Інституту серця. Хлопець каже: про трансплантацію нового серця дізнався вже після операції.

Всередині жовтня хлопця виписали додому. Тепер щомісяця після трансплантації Максим з батьками їздить на обстеження у Львів або Київ.

Аби не було відторгнення серця, Максим щодня приймає 14 різних препаратів, які розділені на 10 прийомів. На велотренажері, подарованому мамою, Максим займається щодня. За день обов'язково накручує до 5 кілометрів. Поступово має збільшувати навантаження.

«До операції своє серце я майже не чув, а зараз добре чую, як воно б’ється», – каже Максим.

Зі слів хлопця, відвідувати школу він поки що не може, тому вчиться вдома онлайн. Додає: поставив собі за мету – повернутися до однокласників і звичного навчання. З друзями поки спілкується через Інтернет. В перервах між заняттями знімає ролики для Instagram і спілкується з іншими підлітками, які чекають на трансплантацію.

«В Інстаграмі мені пишуть двоє хлопців і запитують, як я себе почуваю, тому що одному мають пересадити серце, він стоїть на черзі, а в одного була операція на серці. Їм обом по 17 років», – розповідає Максим.

На життєво необхідні ліки, які приймає Максим, щомісяця потрібно 15 тисяч гривень, – розповіла Суспільному директорка Центру первинної меддопомоги Любешівської селищної ради Світлана Трофимук. Зараз, з її слів, є гроші, яких вистачить на п'ять місяців.

«Максимко забезпечений повністю усіма необхідними ліками. Кошти виділені по програмі соціального захисту населення Любешівської ТГ на 2021-й-2025 роки. Ми, як лікарі, провели усі необхідні розрахунки, надали у фінансовий відділ нашої ОТГ і на сесії були виділені кошти», – зазначила Світлана Трофимук.

Нагадаємо, що 13-річного волинянина Максима Давидюка, який став першим в Україні підлітком, якому пересадили серце, виписали додому у жовтні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
28 березня 2024
27 березня 2024
02 березня 2024
15 лютого 2024
17 січня 2024
01 січня 2024
16:00
22 грудня 2023
02 грудня 2023
23 листопада 2023