Поділитись:

Перший українець, інфікований новим штамом «Омікрон», уже одужав

Вівторок, 21 грудня 2021, 23:27
Перший українець, інфікований новим штамом «Омікрон», уже одужав

В Україні перший інфікований новим штамом коронавірусу «Омікрон» уже одужав. Про зараження новим варіантом у країні стало відомо 18 грудня.

Про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін під час брифінгу 21 грудня.

За його словами, інфікований повністю вакцинувався проти COVID-19 ще навесні, тож хвороба протікала майже безсимптомно. Кузін зазначив, що пацієнт уже отримав негативний ПЛР-тест.

Центр громадського здоров'я України виявив штам «Омікрон» у людини, яка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів. За даними МОЗ, інфікований контактував із хворими на коронавірус в ОАЕ.

Вакцинація проти коронавірусу

Фармкомпанії Pfizer та Moderna, що виготовляють вакцини проти коронавірусу, заявляли, що ефективність двох доз їхніх препаратів проти «Омікрону» нижча, ніж проти інших штамів. Тож фахівці досліджують введення третьої дози.

Так, у Moderna повідомили, що третя доза її вакцини проти коронавірусу в десятки разів збільшує кількість антитіл проти штаму «Омікрон». Збільшення рівня антитіл ще не означає збільшення ефективності вакцини. Це опосередкований показник, який дозволяє припускати, що імунітет проти вірусу все-таки формується. Для визначення безпосередньо ефективності потрібно проводити випробування препарату, що за кілька тижнів існування штаму зробити неможливо.

Перші лабораторні тести в Південній Африці за 8 грудня показали, що антитіла до коронавірусу від вакцини Pfizer можуть бути в 40 разів менш ефективними проти «Омікрону», ніж проти звичайного коронавірусу. 

Тоді ж у Pfizer заявили, що під час лабораторних тестів курс їхньої вакцини з трьох уколів зміг виробити достатньо антитіл, аби бути ефективним проти нового штаму.

А вчені в Ізраїлі підтвердили, що курс вакцинації проти коронавірусу трьома дозами Pfizer забезпечує значний ступінь захисту проти нового штаму «Омікрон». 

Що відомо про «Омікрон»?

Штам, який наразі має назву B.1.1.529 або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу – в мандрівника з Південної Африки. 

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Саме тому науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Наразі новий штам зафіксували у 89 країнах світу. У ВООЗ прогнозують, що найближчим часом «Омікрон» стане найпоширенішим варіантом у світі. Тож на різдвяно-новорічні свята людей просять утриматися від подорожей та масових заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів