Поділитись:

Українське радіо стало доступнішим на півночі окупованого Криму

Понеділок, 20 грудня 2021, 02:57
Українське радіо стало доступнішим на півночі окупованого Криму

Кримська правозахисна група у грудні 2021 року провела моніторинг мовлення радіостанцій на півночі півострова. У порівнянні з попереднім моніторингом, проведеним у вересні цього року, у північному Криму сигнал деяких українських FM-радіостанцій став більш доступним для мешканців півострова.

Про це повідомляється на сайті Кримської правозахисної групи.

На момент моніторингу українських FM-радіостанцій у 19 перевірених населених пунктах сигнал був недоступний лише у трьох – селах Вишневка, Ішунь та місті Красноперекопськ. У решті 16 населених пунктів на окремих частотах сигнал українських FM-станцій був доступний. На деяких радіочастотах було чутно одночасне мовлення двох радіостанцій, через що сигнал був нерозбірливий.

У населених пунктах північного Криму – Мартинівка, Завіт Ленінський, Солоне озеро, Єрмакове, Зарічне, Джанкой, Лобанове, Воїнка, Зелена Нива – можна почути лише одну українську станцію. В Армянську, Овочевому, Придорожньому та Красноармійську – дві радіостанції, в Істочному – три, у Новоолександрівці – чотири, а у Передмостному – сім.

Вже поблизу КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з окупованим Кримом можна послухати програми вісьмох українських FM-радіо. Натомість біля КПВВ "Чаплинка" з боку півострова чути лише три українські радіостанції.

На частоті 99,8 МГц, у трьох населених пунктах на півночі Криму чутно сигнал українського радіо «НВ», у всіх інших населених пунктах зі списку моніторингу на цій частоті мовить підконтрольне Міноборони РФ радіо «Звезда».

Як зазначили у КПГ, мовлення радіо «Крим.Реалії» на частоті 648 АМ у першу половину дня проведення моніторингу не було у всіх перевірених населених пунктах. Але, як повідомили представники цієї радіостанції, сигнал тепер доступний з 15 до 19 години щодня. Тоді як на частоті 105.9 МГц мовлення цієї радіостанції доступне у попередньому обсязі.

Зазначають, що мовлення українських FM з «Чаплинки» у північному Криму повністю або частково заглушають російські радіостанції.

Як вважають у КПГ, результати цього моніторингу свідчать про системне порушення права жителів Криму на доступ до інформації незалежних українських медіа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів