Поділитись:

Замок в Олиці допоможуть реставрувати Радзивілли

П'ятниця, 17 грудня 2021, 10:05
Замок в Олиці допоможуть реставрувати Радзивілли

До реставрації замку в Олиці долучаться нащадки польських князів Радзивіллів. 

Про це інформує Волинська ОДА.

Заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа зустрівся із польською делегацією у складі подружжя Мацея та Анни Радзівіллів – нащадків княжого роду Радзивіллів Олицьких, та голови Фонду Культурної Спадщини у Польщі Міхала Лашчковського.

Нагадаємо, на Волині у цьому році стартувала «Велика реставрація» Олицького замку, проєкт реконструкції якого підготовлений Волинською ОДА. Загальна вартість робіт становить 474 мільйони гривень. Наразі на території родинного маєтку Радзивіллів проводять археологічні роботи, на які із державного бюджету вже виділено 10 мільйонів гривень, повідомляє пресслужба ОДА.

«Вперше за роки незалежності України на території Олицького замку проводяться археологічні роботи. Маємо на меті не лише відновити спільну історичну спадщину України та Польщі, а й створити на Волині потенційний туристичний комплекс», – під час зустрічі зазначив заступник голови ОДА Ігор Чуліпа.

Своєю чергою, Мацей та Анна висловили зацікавленість у відродженні родинного маєтку в Олиці. Подружжя Радзивіллів хоче допомогти українським фахівцям в організації обміну досвідом із реставрації музеїв і замків на прикладі історико-культурних пам’яток Польщі.

Окрім того, голова Фонду Культурної Спадщини у Польщі Міхал Лашчковський зауважив, що за результатами поїздки на Волинь планується зустріч із міністром культури та національної спадщини Республіки Польща щодо залучення додаткових коштів на відновлення Олицького замку.

Як повідомила начальниця управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара, з 1 липня 2021 року замок Радзивіллів перебуває на балансі Волинського краєзнавчого музею. Саме тому Волинь зацікавлена, щоб усі знахідки в рамках археологічних робіт на території історичного комплексу залишилися музейними експонатами в області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів