Поділитись:

Одноповерховий з аркою-проїздом: історія будинків-близнюків у Луцьку (фото)

Четвер, 16 грудня 2021, 13:20

У 20-х роках минулого століття в Луцьку на вулиці Богдана Хмельницького замість одного будинку з'явилися будівлі-близнюки.

Історію будівництва двох будинків розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

Зі слів Олександра Котиса, будинки № 25 і № 27 на вулиці Богдана Хмельницького, які дуже подібні, від початку були однією будівлею, яка трансформувалася у два будинки-близнюки.

 

«У 1924 році Естер-Хана Манельзон та Сура-Гітля Рапопорт звели спільний будинок за проєктом невідомого архітектора. Це був одноповерховий дім з двома симетричними крилами і центральною аркою-проїздом із широкою брамою (нижнє зображення). У 1927 році власниці вирішили зробити надбудову за проєктом архітектора Казимира Школьницького. Роботами керував інший відомий архітектор – Францішек Кокеш.

У ході перебудови Кокеш запропонував деякі зміни, надбудувавши ще й третій мансардний поверх із фігурним декором і декоративними вазами на карнизі. Також стало зрозуміло, що робити арку-проїзд висотою на 3 поверхи безглуздо, тому вирішили розірвати будівлю на 2 симетричні частини: для Манельзон і для Рапопорт. Такими і стали ці трансформовані будівлі у 1928 році.

В радянський час фігурні і декоративні елементи були втрачені, а відносно недавно будинок справа (належав Сурі-Гітлі Рапопорт) взагалі отримав оцю страшненьку надбудову аж на ще 2 поверхи. Все ж навіть досі первинний задум одного спільного дому з симетричними частинами тут прочитується», – пише Олександр Котис.

Краєзнавець додає, що якщо пройти між будинками і зайти у двір, то можна побачити відросток правого будинку. Він призначався для прислуги.

«І наостанок – пропорції будинків все ж неідентичні. Лівий дещо розтягнутий і це простежується від первинного проєкту 1923 року», – зазначив Олександр Котис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів