Поділитись:

Податковий борг: скільки винні волиняни і коли можуть відібрати майно

Четвер, 16 грудня 2021, 12:20
Податковий борг: скільки винні волиняни і коли можуть відібрати майно

Волиняни заборгували бюджетам різних рівнів майже півтора мільярда гривень. Списання заборгованості у попередній період не виправило ситуацію – окремі громадяни не платять відповідно до своїх податкових зобов'язань.

Як і чому виникає борг, чому окремі волиняни його не сплачують і в яких випадках для погашення боргу можуть конфіскувати майно – під час брифінгу 16 грудня розповіли у Державній податковій службі у Волинській області.   

Податковий борг – це сума нарахувань податків, зборів та платежів, які має сплатити громадянин, фізична особа-підприємець чи юридична особа. Окрім цього, до цієї суми можуть бути додані штрафні санкції та пеня. Перевірити наявність заборгованості можна через електронний кабінет платника податків. Там же, за допомогою електронного цифрового підпису, можна сплатити заборгованість, не відвідуючи відділення банку.

Як пояснюють податківці, штрафні санкції не застосовуються щодо боржників, які мають незначні  суми заборгованості. А борг до 3 060 гривень взагалі не підлягає примусовому стягненню. Однак, основна частина податкового боргу на Волині складається саме з таким дрібних сум. 

За словами начальниці управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Волинській області Руслани Дейнеги, найчастіше податковий борг виникає із зобов'язань щодо плати за нерухоме майно і земельні ділянки. Ці надходження сплачуються до місцевих бюджетів за місцем реєстрації майна. Ставки податків визначають органами місцевого самоврядування.

У 2021 році податкова надіслала понад 41 тисячу повідомлень про наявність заборгованості зі сплати податків на нерухоме майно, і понад 17 тисяч повідомлень – щодо сплати податків за землю. Всього понад 318 тисяч громадян отримали повідомлення про наявність податкового боргу. Часто причиною несплати є те, що громадяни не знають про наявність такого боргу. 

«До кінця року залишилося ще 2 тижні. Тому для уникнення непорозумінь, закликаємо перевірити у електронному кабінеті платника податків чи немає у вас податкової заборгованості», – закликала Руслана Дейнега.  

Суми боргу до 3 060 не підлягають примусовому стягненню, однак, податкова заборгованість, яка перевищує цю суму, може потягнути за собою несприятливі наслідки для боржника. 

Податковий борг: скільки винні волиняни і коли можуть відібрати майно 

Податківці пояснюють, що не зацікавленні у тому, щоб борг зростав, разом з тим, вимушені  діяти виключно у межах, передбачених податковим законодавством. В майбутньому електронний кабінет платника податків удосконалять, тож інформація про виникнення податкового боргу стане доступнішою для користувачів, а паперові повідомлення поштою взагалі відійдуть в минуле. Однак, поки податківці використовують інші методи комунікації з громадянами, включаючи й ЗМІ, аби донести важливість податкової свідомості та відповідальності кожного.  

До слова, на період пандемії громадянам, які заборгували до 3 060 гривень, списали податковий борг. Всього на суму 22 мільйони гривень. Однак, як зазначають податківці, після списання боргів ці громадяни не почали платити податки сумлінно, сума боргу знову почала наростати й на сьогодні становить близько 70% від суми, яка вже була списана. 

У випадках, коли сума боргу перевищує 3 060 гривень, на кожного боржника призначається податковий керуючий, який отримує всю повноту інформації про боржника та його майно. Після вручення податкової вимоги боржникові надається строк 10 днів для добровільного погашення боргу. У разі якщо боржник не виплатить борг добровільно впродовж 10 днів, податкова передає інформацію до Державної виконавчої служби, яка має право описати майно боржника та накласти арешт на майно і рахунки.

Також боржники, які заборгували понад 3 060 гривень, не зможуть виїхати за межі України. Податківці наголошують, що це може бути неприємною несподіванкою під час подорожей, адже іноді громадяни можуть не знати про наявність податкового боргу. 

Податківці наголосили, що наразі немає законопроєктів щодо чергового списання заборгованості. Тож радять не розраховувати на те, що борг вкотре спишуть та закликають перевірити свій електронний кабінет і сплатити всі платежі до бюджетів до Нового року.

Нагадаємо, що одна з IT-компаній сплатила понад 6 мільйонів податків в бюджет Підгайцівської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
21 лютого 2024
19 грудня 2023
13 грудня 2023
20 вересня 2023
18 серпня 2023
01 квітня 2023
02 листопада 2022
31 жовтня 2022