Поділитись:

В Індії 104-річна жінка навчилася читати, писати і склала шкільний іспит

Понеділок, 13 грудня 2021, 01:29
В Індії 104-річна жінка навчилася читати, писати і склала шкільний іспит

104-річна Куттіяма Конті з індійського штату Керала все життя мріяла навчатися у школі. Однак через одруження у підлітковому віці й подальше домогосподарство жінка так і не здобула освіту. Принаймні так було досі. Тепер жінка навчилася читати та писати й навіть склала випускний іспит початкової школи.

Про це пишуть The GuardianBBC та The National News, повідомляє hromadske.ua.

Куттіяма народилася у сільській місцевості у родині з «низької касти», тож не мала належної освіти. Жінка розповіла, що росла у бідності, а освіта для жінок у той час була немислимою для її сім'ї з 11 людей.

«Навіть хлопці припинили навчання в дев’ять років. Мої батьки були безземельними сільськогосподарськими робітниками, і моїм обов’язком було готувати їжу, прати сукні...» – розповіла Куттіяма.

У 16 років вона вийшла заміж за чоловіка, який продавав лікарські трави в невеликому магазині, і у них народилося п’ятеро дітей. Наступні десятиліття жінка провела за хатніми справами та доглядом за дітьми. Вона розповіла, що була задоволена, але їй завжди чогось не вистачало.

Жінка зізналася, що їй завжди хотілося стати вчителькою. Вона також цікавилася читанням, намагалася сама розібрати алфавіт, кілька разів дивилася уроки зі своїми онуками та пробувала опанувати їхні книжки.

Лише рік тому за підтримки її сусідки – 34-річної викладачки Рехани Джон – Куттіямму переконали почати вчитися читати. Сусідка помітила цікавість Куттіями до навчання її онуків і запропонувала подарувати їй кілька книг.

Рехана розповіла, що її найстаршому учню було 85 років. Але попри незначні проблеми із зором і слухом Куттіяма була ідеальною ученицею, хоч і не завжди слухняною.

«У неї завжди напоготові підручник, зошити та ручки, перш ніж я приїду до неї додому. Крім того, вона має ласощі, які приготувала вдома, щоби пригостити мене», – розповіла викладачка.

Ці уроки були немарними: Куттіяма змогла скласти на 89 балів зі 100 іспит, який школярі зазвичай складають у дев’ять років для випуску із початкової школи. Він складається з перевірки знань мови (зокрема й англійської), читання, письма та арифметики.

Куттіяма стала найстаршою ученицею, що склала цей іспит.

Міністр освіти і праці штату Керала привітав жінку у Twitter: 

«Вік не є перешкодою, щоб увійти у світ знань. З великою повагою та любов’ю я бажаю Куттіямі та всім іншим новим учням всього найкращого».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 квітня 2024
04 квітня 2024
25 березня 2024
22 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
09 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024