«Про це не розкажеш на сімейній вечері»: луцький студент волонтерив на PornHub (інтерв'ю 18+)

Автор: Міла Роспопа |
Неділя, 12 грудня 2021, 21:46

Ідея цього інтерв'ю з'явилася спонтанно. Одного разу за милою редакційною розмовою на ІА «Конкурент» наш колега зізнався, що волонтерив на PornHub.  Наступного дня ми вже сиділи у офісній їдальні, і легко та невимушено говорили про незвичайний досвід наймолодшого члена нашої команди. 

Максимові Кравчуку 21 рік. Він навчається на магістратурі ВНУ імені Лесі Українки і паралельно працює за спеціальністю – випусковим редактором на нашому сайті. Макс креативний і незвичайний хлопець, і спробував себе у дуже різних професіях: продавав побутову техніку, грав у театрі. А ще кілька років тому був перекладачем на найпопулярнішій у світі порно-платформі. 

Про те, як він став перекладати порно та чому покинув це захопливе заняття, Макс розповів у відвертій і веселій розмові на редакційній кухні. 

— Максе, за 21 рік ти багато встиг: закінчив бакалаврат Факультету філології та журналістики, побув старостою групи,старостою гуртожитку, працюєш за спеціальністю. Поза цим був актором, помічником продавця. Як ти потрапив у PornHub?

— Якось зі своїми друзями я гарно проводив час... Молоді люди, буває, різним займаються... І побачив кнопку «Платформа перекладу» на PornHub – вирішив натиснути на неї. Почитав, що там потрібно зробити. Треба було всього перекласти текст на 2-3 абзаци. Текст був зовсім нескладним, і я навіть не використовував перекладача. Надіслав його. 

Пройшло десь 2-3 місяці, і я навіть встиг забути, чим займався. І одного чудового дня побачив на своїй пошті лист із приблизно таким текстом: "Вітаємо! Ми розглянули вашу заявку і ви можете бути перекладачем PornHub". 

— Це була якась твоя робота, чи підробіток?

— Це не була ані робота, ані підробіток, оскільки жодної копійки я звідти не отримав. Робота перекладача на PornHub відбувається на волонтерських засадах. Там є своя система нагород. За кожною мовою перекладання формується свій рейтинг, і якщо ти втрапляєш до трійки найкращих у рейтингу певної мови, тебе нагороджують якимсь призом. Коли я ще цим займався, то отримати можна було преміум-підписку на три місяці або цікавий мерч від PornHub. У них же ж там свої кружки, боді, футболки...

— Бути волонтером у різних соціальних ініціативах – поширена і зрозуміла річ. Але от волонтерити у PornHub... Що це для тебе означало?

— Мабуть, більше розвагу, ніж щось серйозне. Я був волонтером у багатьох інших штуках, і, в принципі, просто для розваги і фану цим займався. 

— Коли це, до речі, було?

— У 2018-му році мені надійшов цей доленосний (голосно сміється – ред..) лист. Мені було вже повних 18 років. 

centerТак, ми зібрали для цього інтерв'ю найдивніші фото Макса
 

— Що саме ти перекладав?

— Тільки заголовки. Описів там нема. PornHub – не та річ, де є описи порно. Там тільки заголовки і все. За весь час я переклав від 150 до 200 назв різних відео. 

— Що головне для перекладача заголовків PornHub?

— Мені здається, потрібно, перш за все, оцінювати художню значимість (починає ще голосніше сміятися - ред..)... Потрібно знати дуже багато синонімів, які позначають певні органи людських тіл, поняття, процеси...

— Скільки ти знаєш синонімів до слова «цицьки»?

— Та достатньо. Але це російські синоніми. Штука в тому, що українська платформа перекладу не доступна на PornHub. Українською там не можна читати назви. Власне, це одна з причин, чому я перестав цим займатися. 

Щодо цицьок, то синонімів не так вже й багато, але от на словах «займатись сексом» уже більше можна розгулятися. Потім різні якісь варіанти називання жінок бувають. 

— Чому саме жінок?

— Це дуже цікава річ. Я займався перекладом на гетеросексуальній частині PornHub, через те мова йшла здебільшого про жінок. У назвах частіше використовується жінка як об'єкт, на кшталт «Товариш прийшов і ви*бав мамку свого друга». Загалом не те, що в заголовках, але і в порно жінка зазвичай об'єкт. 

— Коли ти відчув, що вже набив руку в цій справі?

— Не знаю, чи до мене взагалі приходило таке відчуття, що я набив руку. Завжди залишається, куди рости, і набивати руку варто щодень. 

— Тобі взагалі корисний цей досвід роботи? Чи це чисто фан?

— Це, по-перше, фан. А по-друге, блін, круто похвалитися, що ти займався колись перекладом на PornHub. Круто в певних колах. Ясна річ, що коли ти прийдеш на сімейну вечерю, ти не скажеш бабусі щось типу «недавно таке класне порно перекладав, рекомендую». 

Є різні роботи, де в резюме треба вписувати якомога більше речей. Дуже дивні роботи, на яких це було б цікаво. Але коли я влаштовувався на роботу, на якій зараз працюю, я не казав на співбесіді, що був перекладачем PornHub.

— А мама знає?

— Ні. 

— Ти за фахом видавець-редактор, а не перекладач. До того ж весь такий дуже україномовний. Чи не виникало в тебе труднощів з російською? Це ж дуже вузькоспеціальна російська.

— Я б не сказав, що аж надто вузькоспеціальна. І слова схожі. Російська за лексичним складом на скількись там відсотків схожа на українську. Та й слово «пеніс» – це «пенис» російською, і «вагіна» що російською, що українською однакові. А евфемізми на позначення інших речей також, в принципі, можуть звучати однаково двома мовами. Коли я тільки почав перекладати, то знав небагато евфемізмів, але з досвідом до мого словничка надходило багато цікавих слів. 

— Є щось, чому тебе навчило волонтерство у PornHub?

— Мабуть, тому, що людські вподобання – це найнеочікуваніші речі в світі. Інколи ти навіть усвідомити їх не можеш. Мені довелося побачити дуже багато всього... Я не знаю, як називається ця категорія, але часом різні вебкам-моделі знімаються з дуже довгими ділдо. Є стандартні ділдо звичних розмірів, а є просто наддовгі. І моделі сідають на них дупою. Страшно дивитися, коли якась півметрова річ входить в людину, а ти тільки думаєш, куди ж воно все... Стрьомно. 

Макс Кравчук і шматок льоду
 

— А ти мусив повністю дивитися відео, щоб перекладати?

— Деякі, насправді, так. Бо часто бувало таке, що не можна із назви відео зрозуміти, який там сюжет, які герої, яку долю вони переживають. Часом треба було дивитися. 

— Коли ти перекладаєш, можеш якось креативити в заголовках?

— Звісно. Можна креативити максимально сильно. І це мінус перекладацької платформи. 

В один момент у PornHub стався злам, і вони видалили близько 60% всього користувацького контенту, який у них був. Залишилися тільки верифіковані профілі із синіми галочками. Через те, що ресурс не справлявся з тою кількістю відео, яку завантажували. Здається, на них навіть подали до суду за опубліковане дитяче порно. Таким чином залишилося тільки перевірене відео. 

Але десь в один час із цим перекладачі почали вміщати в назви відео рекламу якихось інших сервісів. І з'явилися назви на кшталт «Гаряча бешкетниця із сайту Дойкі.ком відсмоктала прутень гусака»... Це негативне явище, бо ці відео потрапляють до стрічки, користувачі бачать там посилання на інший сайт, і якось навіть відпадає бажання туди заходити, бо це нечесний перекладацький хліб. 

— А як формується перекладацький рейтинг?

— Він формується за кількістю затверджених перекладів, тому що, крім перекласти заголовок, треба, аби за нього ще й проголосували. Таким чином в одного відео може бути декілька варіантів перекладу, і вже перекладацька спільнота голосами обирає найкращий варіант перекладу. 

Чи впливала переглядуваність відео на рейтинг, я не слідкував. Здається, це абсолютно не впливає. 

— Чи є якісь правила?

— Жодних правил і обмежень, насправді, нема. Навіть з тією рекламою, яку я згадував вище. Бо перекладач, який цим займався, очевидно, не сам цю рекламу проштовхував. Це була група людей, які голосували за потрібні варіанти і проштовхували їх на сайт. Рейтинг таким чином підтасувати дуже легко. 

— Якби з'явилася україномовна версія PornHub, ти би повернувся до перекладів?

— Думаю, стовідсотково. Для розваги і відпочинку можна таким позайматися. І я чекаю цього дня з нетерпінням. Російська мова мені не рідна, а українська настільки багата на різні красиві слова і евфемізми, що гуляй, душа. Слова і словосполучення «громіздкі цицьки», слово «прутень» чи «прутня». І взагалі, мені хочеться перекладати якісне порно для співвітчизників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: