Поділитись:

Як пішоходам вберегтися під час ожеледиці – лайфхаки від МОЗ

П'ятниця, 10 грудня 2021, 07:39

Міністерство охорони здоров'я опублікувало поради, як пішоходам вберегтися від травмування під час ожеледиці.

Відповідний допис розміщено у Фейсбуці.

Зокрема, передусім слід подбати про взуття – воно має бути з протектором для кращого зчеплення з поверхнею землі. Фахівці також радять взуття з підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи та без великих підборів. Також варто придбати «льодоступи» і надягати їх на взуття. Зробити подібний захист можна і власноруч: для цього потрібно наклеїти двосторонню липку стрічку на суху підошву і підбор (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натерти її піском.

 

Літнім людям варто при ходьбі використовувати палиці або хоча б одну для кращої стійкості.

Водночас для вагітних жінок прогулянки без супроводу під час ожеледиці небезпечні. Тим, хто захворів або відчуває слабкість, не слід без потреби виходити на вулицю.

При ходьбі по слизькій поверхні руки мають бути вільними для балансування, тому не слід тримати їх у кишенях, або нести сумки. Оптимальний варіант в таку погоду – рюкзак.

У період ожеледиці слід обходити металеві кришки люків, що, як правило, покриті льодом, та ще й можуть бути погано закріплені.

По тротуару слід іти ближче до середини, тримаючись якнайдалі від будинків – через бурульки, які намерзають на дахах.

При ожеледиці не варто поспішати і робити великих кроків, оскільки так зменшується стійкість і збільшується ймовірність послизнутись.

Якщо ж людина впала, а через деякий час у неї виник біль у голові, суглобах, нудота чи виникла опухлість м’яких тканин, потрібно терміново звернутися у травмпункт.

Нагадаємо, що МОЗ застерігає не реагувати на розсилку повідомлень щодо виплати 1 тисячі гривень щепленим громадянам і не надслати свої контактні дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів