Поділитись:

США не планує розміщення військ в Україні в разі нападу Росії

Четвер, 09 грудня 2021, 23:29

Американський президент Джо Байден сказав, що розміщення американських військ в Україні у випадку вторгнення Росії не розглядається.

Про це повідомляє BBC NEWS Україна.

«Ідеї, що США збираються в односторонньому порядку застосувати силу, щоб протистояти вторгненню Росії в Україну, зараз немає», – сказав він.

За словами Байдена, моральні та юридичні зобов'язання США перед союзниками по НАТО в регіоні не поширюються на Україну, яка не є членом цієї організації.

Але Байден попередив про суворі наслідки, якщо Росія піде на вторгнення. Про це американський президент заявив на наступний день після відеорозмови з російським президентом Володимиром Путіним.

Перемовини мали на меті зменшити напругу в регіоні після нарощування російських військ уздовж східного кордону України. Росія звинувачує США та Україну в провокації, та прагне гарантій нерозширення НАТО на схід та нерозміщення зброї поблизу Росії.

Українська влада заявила, що Москва може планувати військовий наступ наприкінці січня. Хоча американські чиновники кажуть, що поки що не зрозуміло, чи прийняв таке рішення президент Путін.

Виступаючи в середу, 8 грудня, Путін відмовився сказати, чи віддасть він наказ про введення військ в Україну. Але сказав, що не може сидіти склавши руки, коли альянс наближається до Росії.

Байден заявив, що під час зустрічі у вівторок дав зрозуміти Путіну, що у разі вторгнення будуть «економічні наслідки, яких він (Путін - Ред.) ніколи не бачив». Він упевнений, що російський лідер зрозумів цей меседж, додав американський президент.

США не уточнили, які економічні наслідки мають на увазі, але у вівторок, 7 грудня, радник з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що важелем впливу для США та союзників є газопровід Північний потік-2, який ще не працює. Інші можливі заходи включають обмеження на конвертацію російськими банками рублів у іноземні валюти або навіть відключення Росії від глобальної фінансової платіжної системи Swift.

Президент України Володимир Зеленський вважає позитивним те, що Байден та Путін поговорили, і додав, що вдячний за «непохитну підтримку» американського президента.

Нагадаємо, що Збройні сили Росії розпочали традиційні зимові навчання, які цього року відбудуться в окупованому Криму та регіонах, що межують з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
02 березня 2024
29 лютого 2024
23 лютого 2024
18 лютого 2024