Поділитись:

Ябка, цитрини та ружове варення: письменниця з Луцька почала кулінарний марафон

Автор: Міла Роспопа |
Четвер, 09 грудня 2021, 19:20

Письменниця з Луцька Ореста Осійчук розпочала незвичайний кулінарний марафон. Його учасники до Різдва приготують чотири страви за рецептами цьоці Касі – героїні книги «Абрикосова книгарня». Готуватимуть як м'ясні, так і пісні страви. Перший рецепт письменниця оприлюднить вже завтра, 10 грудня.

Журналістам сайту новин Волині «Конкурент» Ореста розповіла, як проходитиме марафон, і чому вже більше сімдесяти українок хочуть готувати, як цьоця Кася. 

 

— Оресто, як взагалі виникла ця велика кулінарна затія? 

— Ми з Еллою (Елла Яцута, літературна менеджерка Орести Осійчук – ред..) подумали, що маємо обов'язково в грудні, перед Різдвом зробити цей кулінарний марафон, щоб усім нагадати про «Абрикосову книгарню», цьоцю Касю, яка постійно щось смачненьке готувала у себе на кухні. Мене дуже часто запитують про її рецепти, і я вирішила, що зараз час усіх об'єднати і спільно приготувати щось за переписами цьоці Касі. 

Видавництво «Наш формат» вирішило нас підтримати. Вони приготували два комплекти книг у подарунок переможцям. З'явився також смачний партнер – екопасіка Medovi Secrets. Її власники – подружжя Оля Дерябіна і Сергій Панасюк з Боратина. Таким чином, у нас буде три переможці, яких ми оберемо рандомно 24 грудня. 

— Рандомно? Тобто, не за результатами успішного готування? А раптом у когось вийдуть несмачні вареники? 

— Ми зберемо в список усіх, хто виконав умови марафону з мого допису. І серед них програма довільно вибере трьох переможців. 

—  А хто взагалі ця цьоця Кася? Що це за персонаж і чому всі хочуть готувати, як вона?

— Це така дуже колоритна жіночка. Вона дуже неоднозначна персона – сувора з вигляду, її бояться всі у містечку. Але вона постійно щось готує, і запах її страв притягує ось цю всю дітлашню – Міська, Ромка, Іренку, Феця. Насправді, серце цьоці Касі дуже велика, хоч назовні вона сувора жінка-гора. І коли люди читають «Абрикосову книгарню», їм постійно хочеться побігти до холодильника і знайти там якісь завиванці з маком, пляцок з тертими ябками і цинамоном, пампухи з ружею, курочку, запечену в вині, і таке інше. 

У цьому марафоні вона поділиться своїми секретними рецептиками з тими, хто долучився. Ще є час долучатися. І хто приготує всі чотири страви до 24 грудня, викладе їх у соцмережі та позначить наших партнерів, матиме шанс отримати подарунок. 

 

— Коли я заходила на твою сторінку, то бачила, що до марафону долучилися вже більше шістдесяти учасників. 

— Вже більше сімдесяти. Ми всі гуртуємося у «Месенджері» Фейсбуку, і я дуже переживаю, чи не буде там обмежень щодо кількості учасників в чаті, тому що постійно число учасників збільшується. Сподіваюся, два чати створювати не доведеться, бо навіть коли я в один відписую, це займає дуже багато часу. 

Краще долучатися ще до 13 грудня, коли ми зготуємо першу страву. Але, зрештою, люди можуть долучатися аж до 24 грудня, якщо вони за один день виконають усі умови і приготують всі чотири страви. 

— Сьогодні ти оприлюднила назви страв, які будуть готувати учасники марафону. Найбурхливіше в чаті обговорювали ружові пампухи і варення з троянд. Що це взагалі за варення і чому воно в тому рецепті?

—  Пампухи з ружею – це класичний рецепт на Святвечір, коли готують 12 пісних страв. Цьоця Кася надиктувала мені рецепт пісних пампухів на картопляному тісті – без яєць, без масла. А трояндове варення насправді не так важко робити. Просто треба знайти достатню кількість пелюсток із чайних троянд. Вони перетираються в макітрі з цукром у співвідношенні 1:2 (більше цукру – менше пелюсток). До них додається лимонний сік, треться цитринова шкірочка для консервації, і це закривається в баночки. 

Аромат там просто вбивчий! Це щось неймовірне. Якісь пів ложечки того варення здатні перетворити страву на щось казкове. 

 

— А що цьоця Кася хоче сказати учасникам марафону?

— Вона каже: якщо боїтеся – то будемо боятися разом (сміється – ред..). Вона хоч і дуже сувора, я буду всіх захищати від неї, бо я дуже лояльна. Разом ми впораємося – поступово по одній страві, насолоджуючись процесом, спілкуванням в чаті і смакуючи результатом. Бо цей марафон не стільки про їжу і приготування страв, скільки про настрій і спілкування. 

 

Довідково: 
Ореста Осійчук – українська письменниця, володарка І премії літературного конкурсу «Коронація слова 2013» в номінації «Прозові твори для дітей» за роман-фентезі «Айхо». Авторка роману «Абрикосова книгарня» – атмосферну сімейну сагу про родину Фариняків. 
Організатор марафону: ГО «Мистецьке об'єднання «Стендаль».
Технічне забезпечення: інфраструктурний грант Європейського Союзу в рамках програми House of Europe.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 лютого 2023
23 січня 2023
17:08
08 липня 2021
16 червня 2021
11 червня 2021
01 березня 2021
24 лютого 2021
12:00
22 лютого 2021
19:30
23 вересня 2020