У Швейцарії будуть легально використовувати капсули для добровільної евтаназії

Вівторок, 07 грудня 2021, 05:42

Капсула Sarco для добровільної евтаназії пройшла експертизу у Швейцарії, і тепер її можна використовувати на законних підставах.

Про це йдеться у висновках, отриманих організацією-розробником капсул Exit International, цитує швейцарське медіа Swissinfo, пише hromadske.ua.

За словами засновника Exit International доктора Філіпа Нічке, минулого року його компанія звернулася по консультацію щодо законності використання Sarco у Швейцарії для надання послуг з евтаназії. Фахівці провели юридичну експертизу, результат якої не виявив жодних проблем юридичного характеру.

Як повідомляє Нічке, капсулу для добровільної евтаназії створили на 3D-принтері. Її активізує зсередини людина, яка хоче померти. Апарат можна доставити у будь-яке місце, переконує доктор.

«Людина лягає всередину дуже зручної капсули. Їй ставлять низку запитань, і коли отримано відповідь, вона може натиснути кнопку всередині капсули, активувавши пристрій будь-якої миті», – розповідає науковець.

Капсула, за його словами, обладнана механізмом, який заповнює все всередині азотом, швидко знижуючи концентрацію кисню в повітрі до 1 відсотка. Людина почувається трохи дезорієнтованою і може відчути легку ейфорію, перш ніж знепритомніє.

Як повідомляє доктор Нічке, увесь процес займає близько 30 секунд, а смерть настає через гіпоксію та гіпокапнію – нестачу кисню та вуглекислого газу. Він зазначає, що людина під час цього не відчуватиме ні паніки, ні відчуття задухи.

Нічке додав, що наразі існує два прототипи Sarco, а третій уже створюють у Нідерландах. За його словами, якщо не виникнуть непередбачені складнощі, Sarco стане доступним для використання у Швейцарії вже наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: