Поділитись:

Алкоголь як причина порушення серцевого ритму

Вівторок, 30 листопада 2021, 05:24
Алкоголь як причина порушення серцевого ритму

Останнє дослідження з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско перевірило можливі причини поширених серцевих захворювань, до яких відносились вживання кофеїну, недосипання та сон на лівому боці, і зробило висновок, що постійне вживання алкоголю тісно пов’язане з величезною кількістю випадків серцевої аритмії.

Про це пише сайт новин Волині Конкурент з посиланням на Technology.org.

Автори дослідження прийшли до висновку, що можна знизити ризик фібриляції передсердь уникаючи певних факторів.

Дослідження було опубліковано в JAMA Cardiology і було представлено на щорічних наукових засіданнях Американської асоціації кардіологів.

Науковці були здивовані тим, що більшість учасників експерименту не пов’язували свої симптоми із фібриляцією передсердь, але постійно займались самоконтролем, тоді як інша підконтрольна група не спостерігала за своїм здоров’ям і дивним чином у них не було помічено натяку на аритмію.

«Дані цього дослідження свідчать про те, що результати можуть бути неочікуваними», – сказав Грегорі Маркус, доктор медичних наук, професор медицини у відділенні кардіології UCSF. «Хоча кофеїн вважався найбільш частим фактором захворювання, не було знайдено жодних доказів короткострокового зв’язку між споживанням кофеїну та фібриляцією передсердь. Навпаки, споживання алкоголю постійно демонструє підвищений ризик фібриляції передсердь».

Миготлива аритмія спричиняє понад 150 000 смертей у Сполучених Штатах щороку, повідомляє федеральний центр з контролю та профілактики захворювань, при цьому рівень смертності постійно зростає.

Щоб дізнатись більше про особливості та причини розвитку хвороби було проведено мозковий штурм у 2014 році. Пацієнти стверджують, що дослідження індивідуальних причин ФП було їхнім пріоритетом, що дало початок дослідженню I-STOP-AFib, яке дозволило людям перевірити свої здогадки. У ньому взяли участь близько 450 осіб, більша частина з яких (58 відсотків) були чоловіками, а переважна більшість – жінками (92 відсотки).

Учасники клінічного дослідження використовували мобільний пристрій для запису електрокардіограми разом зі спеціальним додатком для телефону, щоб відстежувати потенційні фактори, як-от вживання алкоголю та кофеїну, сон на лівому боці чи недосипання, вживання великої кількості їжі, холодних напоїв чи дотримання конкретної дієти, заняття фізичними вправами або що-небудь інше, що на їхню думку, має відношення до ФП. Хоча учасники, швидше за все, вибрали кофеїн який ніяк не пов’язувався з ФП. Недавні дослідження UCSF так само не змогли продемонструвати зв’язок між кофеїном та аритміями – навпаки, дослідники виявили, що він може мати захисний ефект.

Покладаючись на результати цього дослідження було визначено, що вживання алкоголю є єдиною причиною ФП.

Індивідуальний метод тестування, відомий як n-of-1, не підтвердив вибрані учасниками ймовірні причини ФП. Але учасники дослідження помітили зменшення випадків ФП, і це свідчить про те, що уникнення алкоголю, може зменшити ризики нападу.

«Це повністю віддалене, безсайтове дослідження на основі мобільного додатка, яке, сподіваємося, прокладе шлях багатьом дослідникам і пацієнтам для проведення подібних персоналізованих експериментів «n-of-1», які можуть надати клінічно значущу інформацію, характерну для окремої людини», – сказав Маркус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів