Поділитись:

Психічні розлади можуть з'являтися через кілька місяців після ковіду, – волинська лікарка (відео)

Понеділок, 29 листопада 2021, 12:09

Перенесення Covid-19 може спричинити велику кількість захворювань: панічні атаки, енцефаліти, інсульти, депресія – це лише неповний перелік тих проблем, які можуть виникнути в людей внаслідок ураження коронавірусом головного мозку.

Про те, як впливає ковід на психіку людини, розповіла в інформаційно-аналітичному проєкті «На тижні» на 12 каналі, медична директорка інфекційного нагляду госпіталю Наталія Скальська.

За її словами, окрім дуже поширених таких ускладнень ковіду, як гострі енцефаліти, ішемічні та геморагічні інсульти, дедалі частіше трапляються психози.

«Органічні психічні розлади – те, що ми бачимо останнім часом. І що цікаво, ковід-асоційовані психічні розлади, як нам говорять психіатри, можуть з’являтися на різних етапах захворювання на ковід. І в гострій стадії, коли іде кисневе голодування, а останнім часом ми це стали бачити у людей, які перехворіли, уже видужали від ковіду, у яких нормалізувалися всі показники», – зауважує лікарка.

Каже, що стани депресії, психологічної пригніченості, безсоння, апатії трапляються навіть у тих, хто переніс легкі форми коронавірусу.

«Буває відсутність інтересу до життя. Вони кажуть: життя у мене до ковіду і після ковіду – це різні речі», – пояснює Наталія Скальська.

Стверджує, що панічні атаки більше характерні для людей під час хвороби, навіть якщо вона протікає легко. І цікаво, що людину з панічною атакою майже неможливо заспокоїти.

«Розказувати таким людям, що у них невеликий ступінь ураження, – даремно, вони нас не чують. Це можна розказати родичам. Потім ці люди пояснюють, що було відчуття страху смерті, потрапити на ШВЛ», – каже медична директорка.

Не дивно, що іноді хворі на коронавірус зважуються на самогубство.

«У наших пацієнтів весь час є цікавість до вікон. Якщо хворий довго затримується біля вікна, це вже викликає тривогу… Ручок на вікнах у нас уже немає», – запевнила лікарка.

Додає, що тепер колишні хворі на коронавірус становлять когорту пацієнтів психіатрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів