Поділитись:

Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що відомо (відео)

Неділя, 28 листопада 2021, 18:02
Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що відомо (відео)

У Європейському центрі із запобігання та контролю захворювань заявили, що новий штам коронавірусу Omicron може бути більш стійким до вакцин та швидше поширитися.

Про це повідомили у пресслужбі центру, – інформує Укрінформ.

Тому експерти ЄЦКЗ рекомендують уникати поїздок в райони, де виявлені випадки зараження новим штамом, та розширювати тестування і відстежувати контакти хворих на COVID-19.

Країнам ЄС рекомендують розглянути можливість ревакцинації осіб від 40 років, щоб захистити найбільш вразливі категорії людей. Потім щепити дорослих віком від 18 років принаймні через шість місяців після завершення першого курсу щеплення для підвищення захисту від інфекції через зниження імунітету. Це потенційно може зменшити передачу вірусу в популяції та запобігти додатковій госпіталізації та летальним випадкам серед хворих.

Як повідомлялося, Всесвітня організація охорони здоров'я 26 листопада назвала новий штам коронавірусу, виявлений у Південній Африці, Omicron. За попередніми даними, цей варіант може бути небезпечнішим, аніж попередні.

ВООЗ кваліфікувала новий штам хвороби COVID-19 як такий, що викликає занепокоєння.

В організації підкреслили, що новий штам має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння.

«Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим штамом порівняно з іншими, що викликають занепокоєння. Число випадків цього штаму, певно, збільшується майже в усіх провінціях ПАР», – йдеться у повідомленні.

В організації додали, що в ПЛР-тесті не виявляється один з генів нового штаму.

Як повідомляє «Обозреватель», новий штам коронавірусу Омікрон міг утворитися в організмі людини, яка після перенесеного COVID-19 мала слабкий імунітет і не змогла повністю вилікуватися. Така гіпотеза про походження нової мутації – одна з тих, які розглядають у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Як розповіла представниця ВООЗ Марія ван Керкхове, яка очолює технічну групу у підрозділі надзвичайних захворювань, за мутаціями коронавірусу, зокрема й за штамом Омікрон, потрібно уважно стежити та проводити більше тестів.

Окрім цього, як передає видання «Кореспондент», у Африці, де найбільш поширений штам Омікрон, симптоми вірусу дещо різняться від попередника. Місцева лікарка розповіла, що більшість пацієнтів молодого віку, та вони масово скаржаться на сильну втому. При цьому з нюхом та смаком в них проблем не виникало.

Водночас мутований варіант набирає темпи поширення – його зафіксовано в низці європейських країн, які починають закривати кордони для іноземців і відправляти на карантин своїх громадян.

26 листопада голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС має намір призупинити авіасполучення з країнами півдня Африки через новий небезпечний штам.

Про припинення авіасполучення з регіоном уже оголосили деякі держави. Адміністрація США від завтра призупиняє прийом приїжджих із ПАР та семи сусідніх країн.

Нагадаємо: британські вчені виявили новий варіант COVID-19 – B.1.1.529, який ще більш небезпечний і стійкий до вакцин. Експерти вважають, що новий варіант COVID виник у Ботсвані. Він містить 32 мутації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів