Поділитись:

Найшвидшою зіркою виявився білий карлик

Неділя, 28 листопада 2021, 04:12
Найшвидшою зіркою виявився білий карлик

За даними групи астрономів, очолюваних університетом Ворика, зірка білого карлика, яка здійснює повний оберт кожні 25 секунд, є найшвидшим підтвердженим білим карликом.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org

Дослідники вперше встановили період обертання зірки, підтвердивши його як надзвичайно рідкісний приклад магнітної пропелерної системи: білий карлик витягує газову плазму із сусідньої зірки-донора і кидає її в космос зі швидкістю близько 3000 кілометрів на секунду.

Як повідомляється, це лише другий білий карлик з магнітним пропелером, який був ідентифікований більш ніж за 70 років завдяки комбінації потужних і чутливих інструментів, які дозволили вченим побачити швидкість зірки.

Білий карлик – це зірка, яка спалила все своє паливо і позбулася зовнішніх оболонок, зараз переживає процес зменшення та охолодження протягом мільйонів років. Зірка, яку спостерігала команда Ворика, названа LAMOST J024048.51+195226.9, є розміром Землі, але вважається щонайменше в 200 000 разів масивнішою. Вона є частиною бінарної зоряної системи, і її величезна гравітація витягує матеріал із великої зірки-донора у формі плазми.

У минулому ця плазма падала на екватор білого карлика на високій швидкості, забезпечуючи енергію, яка дала йому запаморочливо швидке обертання. У контексті, одне обертання планети Земля займає 24 години, в той час як еквівалент на LAMOST J024048.51+195226.9 складає всього 25 секунд. Це майже на 20% швидше за підтверджений білий карлик з найбільш порівнянною швидкістю обертання, яка завершує обертання всього за 29 секунд.

Нагадаємо, що нещодавно астрономи виявили маленьку чорну діру за межами Чумацького Шляху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів