Поділитись:

Як рухаються тектонічні плити, – дослідники

Неділя, 28 листопада 2021, 02:27
Як рухаються тектонічні плити, – дослідники

Нове дослідження представляє новий спосіб згинання та занурення тектонічних плит – масивних листів гірських порід, які борються за місце в земній корі й верхній мантії.

Про це повідомляє сайт волинських новин «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Розуміння динаміки тектоніки плит вже давно є головним пріоритетом для вчених Землі. Підйом і падіння тектонічних плит мають наслідки для руху континентів, утворення гір та вулканів і продовження геологічного циклу вуглецю.

«Ці плити – це 100-кілометрові листи холодної міцної породи, яка в принципі не повинна бути здатною деформуватися та занурюватися – і все ж таки вони можуть», – сказав Девід Берковічі, професор геофізики Єльського університету.

У попередньому дослідженні науковці стверджували, що нижня частина тектонічної плити може стати слабшою в результаті пошкодження зерна (складник гірської породи), стискання та змішування мінеральних зерен протягом мільйонів років, що зменшує зерна до все менших і менших розмірів, розм’якшення скелі.

У новій моделі тектонічна плита згинається завдяки повторюваному двоетапному процесу. Верхні 20 кілометрів тектонічної плити злегка розриваються, створюючи розломи. Пошкодження зерна потім послаблює нижні 80 кілометрів плити трохи нижче розлому.

«Вся пластина стає достатньо слабкою, щоб згинатися та тонути. Але здивування полягає в тому, що зворотний зв'язок між дефектами і пошкодженнями зерна відбувається в послідовності, що повторюється. Коли пластина згинається і опускається, вона викликає візерунок сосисок-ланок, який можна побачити в зовнішній частині зони субдукції», – сказав Девід Берковічі.

Модель точно відповідала спостереженням, зробленим в Японії, за тектонічної плитою, в якій великі тріщини в її верхній частині згинаються донизу і показують ознаки більш слабкого матеріалу під ним.

Нагадаємо, що нещодавно дослідники заперечили існування океанів на планеті Венера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023