Поділитись:

Маркери, які дозволяють прогнозувати лікування раку, – дослідники

Понеділок, 22 листопада 2021, 02:27
Маркери, які дозволяють прогнозувати лікування раку, – дослідники

Нове дослідження, проведене онкологічним центром в університеті Мічигану, виявило, що циркулююча пухлинна ДНК може передбачити вже через два тижні після початку лікування, які пацієнти, ймовірно, матимуть хороші результати.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

Водночас дослідники повідомляють, що спеціалізовані сканування через два тижні після початку хіміопроменевої терапії також можуть передбачити результати.

«Показники раку горла неухильно зростали в останні роки через інфекцію ВПЛ (вірус папіломи людини), що підсилює потребу в біомаркерах, які допомагають приймати рішення щодо лікування, особливо для локально поширених захворювань», – сказав старший автор дослідження Чад Бреннер, доктор отоларингології медичного центру Мічиганського університету.

«Кількісна візуалізація метаболізму, локальної щільності об’єму крові та щільності клітин за допомогою ПЕТ (позитронно-емісійна томографія) та МРТ (магнітно-резонансна томографія) показала як цінність у прогнозуванні результатів лікування, так і корисність у відборі пацієнтів для додаткового локалізованого променевого лікування», – сказав автор дослідження Юе Цао, професор радіаційної онкології та радіології медичного центру Мічиганського університету.

Дослідники провели рандомізоване дослідження пацієнтів із 3 стадією раку ротоглотки. Загалом 93 пацієнтам було зроблено кількісну візуалізацію, а 34 пацієнтам також було зроблено аналізи крові до початку хіміорадіації та через два, чотири та сім тижнів після лікування.

Дослідження показало, що чистка ДНК циркулюючої пухлини від вірусу папіломи людини через два тижні передбачила результати. Кількісна візуалізація метаболізму, локальної щільності крові та щільності клітин до променевої терапії або через два тижні після початку лікування також передбачила результати. Ці ранні прогностичні біомаркери можуть допомогти визначити, які пацієнти потребують більш агресивного лікування.

Нагадаємо, що дослідники розробили мініатюрний пристрій для імунотерапії раку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів