Поділитись:

Як коти поширюють смертельний токсоплазмоз

Середа, 17 листопада 2021, 03:37
Як коти поширюють смертельний токсоплазмоз

Кіт – такий милий домашній улюбленець. Однак хто б міг подумати, що коти можуть бути небезпечними? Вчені Британського Університету виявили, що бездомні коти, ймовірно, є причиною поширення смертельного паразита Toxoplasma gondii, розповсюдженого в дикій природі.

Про це пише сайт волинських новин Конкурент з посиланням на Technology.org.

Домашні кішки створюють багато різноманітних проблем для середовища. Перш за все, вони чудові мисливці, які нападають на птахів і дрібних гризунів. Саме тому коти можуть бути причиною вимирання або небезпеки для деяких видів.

По-друге, домашні кішки є основними переносниками деяких захворювань.

Токсоплазмоз – небезпечне паразитарне захворювання, пов’язане з ураженням нервової системи, раком та багатьма іншими важкими захворюваннями. На додаток, токсоплазмоз є однією з причин, чому вагітним жінкам рекомендується уникати смітників.

Нещодавно дослідники виявили, що токсоплазмоз є більш поширеним – в густонаселених міських районах, і це не випадково – бездомні коти, переносники цієї хвороби, найчастіше зустрічаються саме там. Для розв'язання цієї проблеми слід було б вжити заходів для зменшення кількості бродячих кішок.

Є ще одна причина, чому токсоплазмоз частіше зустрічається на міській території. Це паразитарне захворювання більш небезпечне для тварин, які вже мають ослаблений імунітет. Здоровим тваринам паразит рідко завдає прямої шкоди. Вчені вважають, що ліси, струмки та інші екосистеми позитивно впливають на здоров'я тварин і тому вони є більш стійкими до хвороб.

Люди тривалий час втручалися в природу. Як наслідок, тепер необхідно докладати зусиль для її збереження. Слід подбати про те, щоб ваш домашній улюбленець уникав контакту з дикими тваринами. Адже всі ми бажаємо запобігти поширення хвороб від тварин до людей і навпаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів