Поділитись:

Луцький митрополит Михаїл закликає святкувати Новий рік. Український

Середа, 17 листопада 2021, 18:10

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл наголосив на культурній своєрідності українців та закликав відроджувати українські традиції, свята, обряди.

Про це йдеться на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Згадуючи Новий рік, митрополит Михаїл зазначив, що давні слов’яни відзначали його у весняне рівнодення – 20–21 березня.

«Все це події, пов’язані з весною, з новим періодом життя, посіванням пшениці тієї самої», – пояснив він.  

Під впливом різних культур початок року давно відзначається 1 січня. Проте нині, додає архієрей, нам прищеплюють і китайський Новий рік, і безліч інших свят.

«Тепер в нас стає важливо, чи ти народився в рік скорпіона, чи настає рік бика, чи миші якоїсь... Але ми втратили своє, українське, яке було від самого початку, і до християнського періоду було пошановане, і після було пошановане», – зауважив він.

Митрополит Михаїл закликав відроджувати українські традиції, свята, обряди. Але водночас треба цікавитися й культурою інших народів.

«Треба мати самоідентичність. Тому важливо святкувати нам, українцям, український Новий рік. Це повинно бути нашим самовираженням, – наголосив він. – Треба повертатися до наших українських традицій, які пов’язані з нашою культурою, побутом, піснями, звичаями: колядуванням, щедруванням, веснянками, гаївками тощо. Це все те, що виражає український характер, те, до чого закликає українська природа… Ми повинні знати, хвалити українське, а не захоплюватися лише закордонним: чи іменами, чи словами, чи традиціями, забуваючи, що в наших жилах тече зовсім інша традиція – українська».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів