Поділитись:

600-річчя «З’їзду монархів»: у Луцьк запрошують королів Європи (фото)

Середа, 06 жовтня 2021, 17:56
600-річчя «З’їзду монархів»: у Луцьк запрошують королів Європи (фото)

У Луцьку 6 жовтня розпочалася підготовка до події європейського масштабу, яка має всі шанси через вісім років перетворити обласний центр Волині у центр європейської політики. У 2029 році виповниться 600 років з’їзду європейських монархів у Луцькому замку. В той час на Волині вирішувалися важливі питання безпеки та економіки всієї Європи. Тож ініціатори та організатори святкування 600-річчя планують використати цей привід, аби запросити до Луцька сучасних лідерів країн, які в той час брали участь у з’їзді монархів.   

Про плани з організації свята розповіли 6 жовтня під час прешого засідання організаційного комітету з організації відзначення 600-річчя з'їзду європейських монархів у Луцькому Замку. Розпорядження про створення оргкомітету підписав голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко 5 жовтня. 

Очільник Волинської ОДА наголосив на важливості заходу для Волині та всієї України. Саме тому, підкреслив він, необхідно максимально виважено підійти до організації свята. А це можливо лише завдяки напрацюванню детального та продуманого плану заходів та за підтримки центральних органів влади.

«Вже 5 листопада у нас будуть перші конкретні досягнення. Я щойно запропонував зняти художній фільм в рамках цього проєкту. Фільм про те, що відбувалося у Луцьку майже 600 років тому, які теми піднімалися на з'їзді, тощо. Аби кожен міг про це дізнатися», - розповів у коментарі для «Конкурент ТВ» Юрій Погуляйко.

Юрій ПогуляйкоЮрій Погуляйко
 

Одним із ідейних натхненників організації відзначення 600-річчя з’їзду європейських монархів на найвищому рівні виступив митрополит Луцький і Волинський владика Михаїл, який розповів, що листи-запрошення сучасним монархам деяких європейських країн вже відправили. За його словами, європейці готові до продовження діалогу.

«Тема, з якою ми збираємось, актуальна для всієї Європи. Економіка і безпека – це правила, за якими живе Європа сьогодні, і закони та  фінансування спрямовуються в цьому ж дусі. Цінності, які сповідує Європа, такі ж, як в Україні і на Волині. Ми не говоримо про вступ України в НАТО чи Євросоюз, ми говоримо про відновлення тісних зав’язків і про своє місце у європейській спільноті», - зазначив владика Михаїл.

Владика МихаїлВладика Михаїл
 

Як наголосив духовний лідер Волині, святкування 600-річчя з’їзду європейських монархів – це подія загальноєвропейського рівня.

Окрім того ідейний натхненних відзначення 600-річчя цієї історичної події нагадав, що Луцьк розташований у центрі Європи. Адже з обласного центру Волині до східних кордонів України понад 1000 кілометрів. А в межах тисячі кілометрів від Луцька на Захід розташована більша частина Європи.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад зазначив, що Міністерство закордонних справ України повинне долучитися до того, аби європейські королі та президенти тих держав, представники яких 600 років тому перебували у Луцьку, отримали запрошення до нашого міста.

«600-річчя з’їзду європейських монархів  це дійсно значна подія. Коли до Луцька з’їдуться представники тих європейських країн, які побували 600 років тому у Замку Любарта, певно, світова спільнота почне сприймати нас після цього під зовсім іншим кутом зору», - зазначив голова Волинської обласної ради.

Григорій НедопадГригорій Недопад
  

Григорій Недопад нагадав, що на той час Луцьк став єдиним містом України, який зумів зібрати таку велику кількість тогочасних монархів. Голова Волинської обласної ради додав, що відзначення 600-річчя з’їзду європейських монархів може стати істотним кроком для вступу України до Євросоюзу.

Заступниця міського голови Луцька Ірина Чебелюк наголосила, що міська рада усвідомлює відповідальність, яка буде покладена на місто Луцьк щодо організації заходу.

«У нас є досвід, ми маємо певне бачення і певні напрацювання. Саме спільними зусиллями за підтримки обласної державної адміністрації та обласної ради, владики та мужів із Києва ми зможемо відтворити ту подію, яка стане ключовою і прославить Луцьк»,  зазначила заступниця міського голови Луцька Ірина Чебелюк.

Ірина ЧебелюкІрина Чебелюк
 

Посадовиця додала, що Луцька міська рада докладає чимало зусиль для того, щоб оновити інфраструктуру у місті.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Андрій Ярмольський зазначив, що першочергове завдання оргкомітету – розробка плану заходів щодо відзначення 600-річчя з’їзду монархів. Як наголосив посадовець, на разі до організаційного комітету увійшов мінімальний набір учасників, які представляють різні сфери життя Волині. Однак, його кількісний склад буде розширюватися значно більшим колом експертів та ініціаторів.

«Наше завдання - щоб оргкомітет був створений на рівні Кабінету Міністрів України, щоб до нього входили представники міністерств, представники Офісу президента та інших органів центральної виконавчої влади. Це потрібно для того, щоб ми могли доносити свої ідеї та отримувати на фінансування на їх реалізацію»,  зазначив Андрій Ярмольський.

Як повідомив посадовець, план заходів планують розробити до 5 листопада. Після цього до Луцького замку запросять представників Кабінету Міністрів України та Офісу президента та презентуватимуть цей план. Андрій Ярмольський наголосив, що це чи не найважливіше завдання, адже від того, яким буде план заходів і як його презентують, залежатиме те, як ідею сприймуть на загальнодержавному рівні.

Секретар Луцької міської ради попереднього скликання Григорій Пустовіт додав, що місто працювало над розробкою концепції святкування 600-річння з’їзду монархів ще з 2017 року. Він закликав включити до оргкомітету істориків, які в попередні роки працювали над дослідженням цієї тематики.

Депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайлло Наход наголосив на тому, що реалізація такого масштабного проєкту дасть можливість для втілення багатьох інфраструктурних проєктів.

«Громадянський рух «СВІДОМІ» завжди робив певний акцент на тому, що Луцьк – це історичне місто. Ми завжди наголошували на тому, що місту варто готуватися до відзначення цієї пам’ятної дати – 600-річчя з’їзду європейських монархів. Проведено досить багато історичних досліджень, які говорять про те, що то був захід європейського рівня. Тому зараз ми повинні працювати над тим, щоб дати новий поштовх для розвитку нашого міста. Луцьк потрібно повернутися на світову і європейську карту»,  зазначив Михайло Наход.  

Михайло НаходМихайло Наход
 

За словами депутата, це дасть можливість провести суттєву реконструкцію і відновлення Старого міста.

«Це будівництво нових інфраструктурних об’єктів в самому місті чи поряд з ним. Це і готелі, і заклади харчування, і транспортні розв’язки. Місто Луцьк залучить державні кошти і кошти інвесторів. Я вірю, що спільними зусиллями місцевій, обласній та центральній владі вдасться забезпечити достойну підготовку і провести гідний захід через вісім років. І про Луцьк почуть в усьому світі»,  підсумував Михайло Наход.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на святкування 600-ї річниці З'їзду європейських монархів у Луцьку, кошти виділятиме не тільки місто, а й держава. Під час урочистостей до святкування Дня міста у центрі Луцька губернатор пообіцяв, що звернеться до президента з проханням створити відповідний оргкомітет, і вшанувати важливу для міста та країни загалом дати на державному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

  

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
12:55
23 березня 2024
09:53
07 березня 2024
28 грудня 2023
15 листопада 2023
20 жовтня 2023
03 жовтня 2023
21 вересня 2023
15 серпня 2023
06 червня 2023
13:13