Поділитись:

На Волині «воюють» за санаторій «Пролісок»

Середа, 17 листопада 2021, 09:50
На Волині «воюють» за санаторій «Пролісок»

Одну з кращих оздоровниць Волинської області – санаторій матері і дитини «Пролісок» останні кілька років супроводжують скандали. Підриває репутацію закладу та його працівників колишня керівниця здравниці Валентина Касарда. Жінка майже 20 років очолювала «Пролісок» і досі не може змиритися, що власник закладу – Волинська обласна рада – 3 роки тому звільнила її з роботи.

Про це на сайті Волинської обласної ради пише голова фракції «За майбутнє» Волинської обласної ради, голова ревізійної комісії КП «Санаторій матері і дитини «Пролісок» Ігор Лех.

Історія санаторію матері і дитини «Пролісок» починається у далекому 1995 році. Тут, у селі Грем’яче Ківерцівського району функціонував оздоровчий табір профспілок області. В результаті укладення договору між Радою федерації профспілок області та управлінням у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Волинського облвиконкому було створене Спільне підприємство «Санаторій матері і дитини «Пролісок».Для введення санаторію в перелік комунального майна, Волинська обласна рада у 2015 році виплатила Федерації профспілок Волинської області суму близько 3 млн. грн.

Майже одразу після створення санаторію, туди прийшла працювати Валентина Касарда. У 1996 році вона стала заступником директора санаторію, а з лютого 2001 року по 2018 рік почала працювати на посаді директора санаторію матері і дитини «Пролісок». І як виявилось уже пізніше, Валентина Касарда працювала аж ніяк не для розбудови санаторію.

ВСЕ В СІМ’Ю

Приблизно у 2010 році на територію санаторію звели кілька дерев’яних будиночків. Вони використовувались лише влітку, адже опалення до них не провели. Щоб майно не стояло без діла і працювало для кишені директорки та її сім’ї, у 2012 році Валентина Касарда взялась укладати на них договори оренди. Так, були укладені 2 договори оренди: один з ФОП Денисюком М.В. (племінником директорки санаторію) про оренду останнім у закладу 12 будиночків для відпочинку за місячну плату у розмірі 371, 15 грн. а інший – з ФОП Лаговською Г.З. (родичкою директорки санаторію) про оренду приміщення магазину за місячну плату у розмірі 123,94 грн.

Відтак, племінник директора КП Валентини Касарди отримав у довгострокову оренду за «символічну» орендну плату 12 будиночків для відпочинку, які безоплатно обслуговували працівники закладу – прибирали, ремонтували та сплачували за комунальні послуги.

За аналогічною схемою працювала і ФОП Лаговська Г.З.: продавці ФОП отримували заробітну плату як працівники санаторію, комунальні платежі підприємству не компенсовувались, ремонт та прибирання приміщень безоплатно здійснювали працівники закладу.

Варто зазначити, що вказані вище угоди були розірвані лише у 2019 році. Місячна орендна плата протягом строку дії договорів не змінювалась. В результаті,  підприємство не доотримало близько 540 000 грн. щорічного прибутку, натомість отримувало збитки.

Ба, більше: зазначені ФОПи нібито здавали в оренду КП гідромасажні ванни, дві з яких зазначені в апробаційних матеріалах згаданого вище грантового договору та згідно з цими документами мали би бути результатами гранту і власністю Волинської обласної ради.

ЄВРОПЕЙСЬКІ ГРОШІ

В 2012 році в Казімєж-Дольному був підписаний Договір між Міністерством Регіонального Розвитку Польщі та Волинською обласною радою про надання гранту для впровадження проекту – створення водолікувального комплексу в селі Грем’яче (2-поверхового об’єкту) і проведення облаштування медично-лікувальним устаткуванням.

Відповідно до цього документу, польська сторона фінансує проєкт на 90%, а українська, тобто Волинська обласна рада – на 10%.

Уже в 2015 році в порушення норм законодавства України Грем'яченська сільська рада зареєструвала себе власником трьох земельних ділянок, які знаходяться на території санаторію без визначення за КП права постійного користування землею. Саме на одній з цих земельних ділянок за кошти Волинської обласної ради і ЄС був побудований водолікувальний комплекс, а право власності на приміщення було зареєстроване за Грем’яченською сільською радою. У 2016 році на іншій земельній ділянці, яка також була зареєстрована за Грем’яченською сільською радою, за кошти Волинської обласної ради і ЄС був побудований термальний басейн, а право власності на приміщення було також зареєстроване за Грем’яченською сільською радою. До, речі, поділ територію санаторію на зазначені вище земельні ділянки з обласною радою не погоджувався.

Документи 7-річної давності почали з'являтися зараз. Розуміючи усю незаконність колишніх оборудок з землею, очільник Цуманської територіальної громади, яка є правонаступником Грем’яченської сільської ради, Анатолій Дорошук спільно з депутатами  проголосувала за передачу двох басейнів та водолікувального корпусу з усім обладнанням санаторію «Пролісок» на баланс Волинської обласної ради. Проте, окремі активісти Цуманської селищної ради, не без допомоги Валентини Касарди, вирішили, що поділ цілісного майнового комплексу, який зробила Валентина Касарда цілком прийнятний і басейни мають належати Цуманській громаді.

Щоправда, що робити з таким майном, як його обслуговувати та де на це взяти кошти, активісти не подумали.

КОЛИ ХИТАЄТЬСЯ КРІСЛО

Невгамовний апетит Валентини Касарди призвів до краху її кар’єри, бо не звернути увагу на те, які рухи відбуваються в ще поки комунальному санаторії було неможливо.

Тоді ж депутати обласної ради під головуванням Ігоря Палиці взялися наводити лад у закладах, які були у власності облради.

Спочатку Валентина Касарда «спалилася» на відкатах. У вересні 2015 року директора департаменту соціального захисту населення Рівненської обласної адміністрації, депутата Дубенської районної ради Ольгу Підкидач затримали  під час одержання 9-ти тисяч гривень хабаря. Через місяць після цього затримали під час отримання неправомірної вигоди і її заступника Олексія Янчевського. В суд об'єднане кримінальне провадження потрапило у червні 2016-го року.

Під час розслідування правоохоронці встановили, що обвинувачена домовилася із директоркою «Проліска» Валентиною Касардою про безкоштовне проживання та харчування в санаторії. Також, як встановлено слідством, Касарда запропонувала колишньому першому заступнику директора департаменту соцзахисту Рівненської ОДА  Олексію Янчевському  «відкат» (5% від обсягу поставлених послуг оздоровлення в якості неправомірної вигоди, тобто 52 тисячі 650 гривень), на який той погодився.

Далі цікавіше, бо в здравниці організували генделик.

В 2016 році депутати обласної ради звернули увагу на те, що в лікувальному закладі активно продають… алкоголь.

Так, за 77 гривень в фіто-барі санаторію матері і дитини «Пролісок» усі бажаючі могли придбати 200 г настоянки на спиртовій основі. Міцність оздоровчого напою - не менше 40%. Товар продавали без акцизної марки. В здравницю відправили перевіряти депутатів та правоохоронців. І тут виявилось, що це далеко не єдине порушення.

Так, в санаторії виявили недостачу бензину на більш як 64 тис. грн., дизпалива на більш як 30 тис. грн., а ще не дорахувалися душової кафедри.  

Звісно, що така «робота» керівниц«»і комунального підприємства не задовольнила власника – Волинську обласну раду.

То ж 21 грудня 2018 року в день, коли колективу представили нового директора, невідомі викрали сейф з кабінету головного бухгалтера. Поліція по цьому факту розпочала кримінальне провадження. У той же день Валентина Касарда приїхала до «Проліску» і почала звинувачувати працівників в тому, що вони її зрадили, бо прийняли нового директора.

Сейф в санаторій не повернувся та виявилось, що ще й бракує документів.

НОВА ІСТОРІЯ ЗАКЛАДУ

Впродовж усього перебування на посаді директора КП Валентини Касарди (2001-2018 роках) жодного разу не проводився капітальний ремонт будівель і споруд закладу. Зазначимо, що приміщення санаторію були збудовані у період 1986-1989 років як літній табір, у 1995 році було проведено реконструкцію та капітальний ремонт трьох спальних корпусів і лікувального корпусу. Відмітимо також, що у період з 1995 по 2018 рік жодні регламентні капітальні ремонтні роботи системи опалення і водопостачання закладу не проводились. Також не проводилось і регулярне очищення цих систем.

Крім того, прибуткова діяльність підприємства бажала кращого. У 2018 році «Пролісок» заробив аж 322 тис. грн., з яких сплатив податків на суму трохи більше 5 тис. В попередні роки коштів було ще менше.

В той же час, після зміни керівництва, в санаторії відремонтували майже кілометр трубопроводу системи водо- та теплопостачання; три спальні корпуси, водолікувальний та лікувальний. Провели ремонт системи водопостачання в лікувальному корпусі, капітально відремонтували системи водопостачання та каналізації в 3 спальних корпусах; відремонтували систему опалення в адміністративному корпусі; провели капітальний ремонт котельні, кондитерського цеху та встановили систему протипожежного захисту у всіх приміщеннях. Останньої, до  речі, в санаторії взагалі не було.

В 2019 році санаторій заробив більше 3 млн. грн., у 2020, коли був рік карантину прибуток становив більше 660 тис. грн.,  за 10 місяців 2021 санаторій заробив 1,7 млн. грн.

На жаль, колишня директорка «Проліска» не полишає спроб повернутися в санаторій. Вона активно пише звернення та позовні заяви, використовуючи для цього усі можливі ресурси та зв’язки. Проте, варто пам’ятати: комунальне майно – не приватний бізнес. І найперше, заклад має заробляти кошти в бюджет усієї області, а не лише наповнювати кишені однієї сім’ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів