Поділитись:

Україну виключили із «зеленого списку» ЄС для подорожей: що це означає

Вівторок, 09 листопада 2021, 14:55

Європейська Рада виключила Україну зі списку країн, мешканці яких можуть безперешкодно подорожувати країнами Європейського Союзу.

Повідомлення про це рішення з'явилося на сайті Європейської Ради у вівторок, 9 листопада. 

«Після розгляду рекомендації щодо поступового скасування тимчасових обмежень на поїздки до ЄС, які не є суттєвими, Рада оновила перелік країн, спеціальних адміністративних регіонів та інших утворень і територіальних органів влади, для яких слід скасувати обмеження на поїздки. Зокрема, зі списку вилучили Сінгапур та Україну», – ідеться в повідомленні.

Додають також, що це рішення є рекомендаційним, а кожна країна ЄС може самостійно вирішити, чи пускати до себе вакцинованих туристів із певних країн. Однак, як правило, країни дослухаються до такого рішення. Рада переглядає його кожні два тижні. 

Речник МЗС України Олег Ніколенко пояснює, що  разі ухвалення, рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендацію державам-членам Євросоюзу. Остаточне рішення про дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член ЄС ухвалює окремо на національному рівні.

«Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із «зеленого списку» ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів, як торік. Актуальна інформація про умови в'їзду громадян України до кожної окремої країни ЄС та інших країн світу доступна на інтерактивній карті МЗС України. Вона оновлюється в режимі реального часу. Перед поїздкою обов'язково перевіряйте умови в’їзду до своєї країни призначення.Вакцинація і надалі залишатиметься однією із ключових умов для безперешкодних подорожей до більшості країн. Тому закликаємо громадян активно вакцинуватися, щоб безпечно подорожувати», – закликав він.

МЗС та посольства запевняють, що активно працюють із іноземними партнерами, аби навіть у складних умовах пандемії COVID-19 коло країн, відкритих для подорожей українців, залишалося максимально широким і надалі розширювалося. Це включає і роботу з країнами ЄС, які окремо ухвалюють рішення про режим в’їзду громадян України з урахуванням рекомендацій ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів