Поділитись:

Захмарні штрафи: що загрожує волинянам за підроблені сертифікати вакцинації

Четвер, 04 листопада 2021, 18:08
Захмарні штрафи: що загрожує волинянам за підроблені сертифікати вакцинації

На Волині, як і по всій Україні, суди почали виносити значно суворіші вироки за підробку документів про вакцинацію від коронавірусу та підробку ПЛР-тестів та використання таких документів. Штрафи зросли в рази.

ІА «Конкурент» проаналізувало, як змінювалися санкції у вироках у таких справах.

Перші сім вироків за замовлення і використання підроблених довідок про негативний тест на коронавірус 17 травня ухвалив Любомльський районний суд Волинської області. Уродженці Камінь-Каширщини отримали штрафи розміром по 850 гривень кожен. Всі вони «попалися» із підробленими документами на пункті пропуску «Ягодин».  

Ще два аналогічні вироки цей же суд ухвалив 21 травня.

Також 4 червня Любомльський районний суд присудив 850 гривень штрафу ковельчанину, який на пункті пропуску «Ягодин» надав завідомо підроблений результат тесту на ковід.

Камінь-Каширський районний суд Волинської області 15 липня оголосив вирок жінці, яка підробляла результати ПЛР-тестів. Документи мали всі необхідні реквізити, однак, розписувалася жінка іменем вигаданого лікаря. Слідство встановило десятки таких епізодів. В результаті зловмисницю засудили до 3 років позбавлення волі умовно з іспитовим строком 1 рік.

Ратнівський районний суд 20 липня ухвалив схожий вирок іншій волинянці. Жінка також організувала торгівлю підробленими ПЛР-тестами. Оголошення про продаж фальшивих довідок розміщувала прямо у Фейсбуці. Почала свою злочинну діяльність зловмисниця ще в березні, за підроблену довідку брала 600 гривень. Жінці присудили покарання у вигляді 2 років і 6 місяців позбавлення волі умовно з іспитовим строком 2 рік.

Перший вирок за використання підробленого міжнародного сертифіката про вакцинацію ухвалив Любомльський районний суд 20 серпня. Уродженцю міста Рівне, який на «Ягодині» пред’явив підроблений сертифікат, оштрафували на 1 700 гривень.

Впродовж серпня-вересня на Волині лише Любомльський районний суд ухвалював вироки у справах про замовлення і використання підроблених сертифікатів про вакцинацію. З 27 серпня по 7 вересня суд ухвалив 11 таких вироків. І кожному з обвинувачених призначив однакову міру покарання – штраф розміром 850 гривень.

Надалі штрафи істотно зросли. Зокрема, вже 17 вересня Любомльський районний суд за замовлення і використання підробленого сертифіката присудив штраф у розмірі 8 500 гривень, а 21 вересня – 5 100. Ще 4 волинян оштрафували на 4 250 гривень, та 3 – на 3 400. Лише двоє людей, які замовили чи використали підроблений сертифікат отримали штраф розміром 850 гривень.

Щодо підробки і продажу сертифікатів про вакцинацію, то таких вироків на Волині небагато – всього 2. Так, 30 серпня Нововолинський міський суд присудив волинянці 2 роки позбавлення волі умовно з іспитовим строком 1 рік. А 20 жовтня Любомльський районний суд ухвалив вирок, яким присудив покарання у вигляді 1 рік і 6 місяців позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

Нагадаємо, жительку Каменя-Каширського судитимуть за пособництво у підробці тестів на коронавірус. Слідство вважає, що жінка упродовж лютого-березня 2021 року, змовившись через месенджер із не встановленим поки громадянином про виготовлення медичних довідок із негативними результатами тесту на SARS-Cov-2, знаходила клієнтів та надсилала відомості про них спільнику, який ці довідки виготовляв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Надрукувати
мітки:
коментарів