Перспективний ринок без правил гри: у Луцьку обговорили проблеми автобізнесу (фото, відео)

Субота, 30 жовтня 2021, 11:15

За останні роки в Україні шалено зріс показник імпорту вживаних автомобілів з-за кордону. Зміни до законодавства зробили цей процес простішим, і за дуже короткий проміжок часу навколо нього виросли десятки і сотні малих бізнесів. Бізнесів із величезним попитом, шаленою конкуренцією, багатою пропозицією, але без чітких правил гри та зон відповідальності. 

Чимало українців почали надавати послуги з пригону та розмитнення вживаних авто з Європи та Сполучених Штатів,  а проте, за роки існування такої можливості цей бізнес не напрацював своїх правил, глобально не сформував підхід до клієнта і не зробив ще багато речей, які притаманні цивілізованим бізнесам в Україні та світі. Цій проблемі і була присвячена перша конференція «Імпорт та продажі вживаних авто: як рости, а не виживати», яку організувала компанія WEST AUTO HUB спільно з Інститутом досліджень авторинку

Захід відбувся у п'ятницю, 29 жовтня на території головного офісу WAH у Луцьку. 

 

 

Участь у конференції взяли близько сотні людей. Переважну більшість складали продавці і дилери вживаних автомобілів з-за кордону. Були присутні також представники фінансових, страхових компаній, аналітики. 

 

 

Конференція розпочалася о 12:00 виступом голови Інституту досліджень авторинку Станіслава Бучацького. Він на цифрах показав, як стрімко зріс авторинок з 2016 року. За його словами, сьогодні в Україні продають більше, ніж 2400 вживаних автомобілів за день, з них 1280 – автівки, привезені з-за кордону. Для порівняння, нових авто за день продають тільки 280 автівок. За останні чотири роки відсоток імпортованих авто на вторинному ринку зріс приблизно втричі – від 11,3% до 35,2 %. Це означає, що ринок динамічний, а отже перспективний для ведення бізнесу. Саме тому, впевнений експерт, Україні необхідно розробити для цього ринку правила гри і зробити продаж вживаних авто прозорим, законним, комфортним та безпечним як для підприємців, так і для покупців. Адже податок, який сплачують при розмитненні вживаних автівок, значно перевищує податки, які платять у державну казну за нові автомобілі. 

centerСтаніслав Бучацький
 

Підхід до ведення цього бізнесу суттєво змінила пандемія. За словами операційної директорки WEST AUTO HUB Вікторії Шляхтич, нові умови форсували всі процеси, які і так відбувалися в галузі. Таким чином бізнес швидше приймав рішення переходити в онлайн, ставав ще більш клієнтоорієнтованим та безпечним. 

«Головний урок, який варто було б нам винести з пандемії – рішення потрібно приймати швидко. Дуже багато процесів були у розробці, щось мало вдосконалюватися, бути випробуваним на практиці, а в часі пандемії і шаленого попиту людям треба було швидко дороблювати всі процеси, які були розпочаті. Дуже багато всього перейшло в онлайн. Люди могли робити замовлення на доставку автомобілів, спостерігати за подальшою їх доставкою через телефон і додатки. Це не часозатратно, зручно і надійно, і без зайвих контактів з людьми. Крім того, це стало безпечніше, адже автоматизовані процеси максимально витісняють людський фактор, і купівля авто проходить більш гладко та чітко», – резюмувала вона. 

centerВікторія Шляхтич
 

Її слова підтвердив іноземний гість конференції – операційний директор чеського сервісу Carvago (купівля авто онлайн «під ключ») Ян Кранат, який уже 23 роки займається автобізнесом. Він розповів, як влаштований їх бізнес у Європі. На онлайн-майданчику Carvago є 700 тисяч автівок, і їх продають близько 20 тисяч дилерів у всій Європі. Ян Кранат наголосив на необхідності сучасної промоції – додатки, реклама на телебаченні, у соцмережах, співпраця зі ЗМІ роблять бізнес впізнаваним і викликають довіру. Україну автобізнесмен назвав дуже перспективною та наголосив на необхідності наслідувати всі сучасні тенденції зарубіжного авторинку. 

centerЯн Кранат
 

Можливість поспілкуватися віч на віч із експертами у гостей конференції була під час кава-брейку. 

 

 

 

 

Після невеликої перерви виконавчий директор Інституту досліджень авторинку Олександр Оніщук розпочав другу частину конференції, на якій говорив про серйозний виклик для бізнесу на вторинному авторинку. 

Ідеться про можливу заборону в Україні імпорту транспортних засобів із двигуном внутрішнього згорання з 2027 року. В липні цього року Мінінфраструктури опублікувало до публічного обговорення законопроект, який передбачає, зокрема, з 27-го року поетапно забороняти транспортні засоби, обладнані двигуном внутрішнього згорання, і вже повну заборону на такі транспортні засоби ввести до 2030 року. 

«Це аргументують частково екологічними викликами, і також кажуть, що більшість європейських країн вже починає забороняти до 30-го року транспортні засоби з двигуном внутрішнього згорання. У Міністерстві бояться, що Україна в такому разі перетвориться у звалище автохламу. Я доводжу, що далеко не всі європейські країни запроваджують заборону чи обмеження на транспортні засоби з ДВЗ. Навіть електромобілізація в Європі зараз відбувається не рівномірно у всіх країнах. У більшості європейських країн з середнім ВВП на душу населення менше 17 тисяч євро середня електромобілізація залишається десь на рівні України. 70% всіх електромобілів, які продаються в Європі, продаються всього в чотирьох країнах з найвищим ВВП. 

Якщо Україна введе цю заборону, це знищить бізнес. Тому представники бізнесу мають слідкувати за тим, що робить держава, бо інколи рішення держави можуть перекреслити цілу галузь, яка існує і платить податки. Наші люди купують транспортні засоби з двигуном внутрішнього згорання не тому, що їм не хочеться їздити на електрокарах, а тому, що немає можливості купити інше авто. І якщо ми в кінці всього списку Європи за показником ВВП на душу населення, то вибачте, але завтра в нас не настане ера електромобілів», – каже експерт. 

centerОлександр Оніщук
 

Інша важлива проблема, яку обговорили на конференції – митна вартість і способи вивести її з тіні. Виконавча директорка WEST AUTO HUB Юлія Риковська наголосила, що ефективні шляхи до зменшення негативного впливу цієї проблеми – це автоматизація і перехід в ІТ, щоб митну вартість визначав не людський фактор, а комп'ютеризована система. 

«Ця конференція, як на мене, – це початки розвитку цивілізованого авторинку в Україні. Для тієї публіки, яка сьогодні в нас зібралася, ми хочемо цією конференцією почати шлях цивілізованого ринку імпорту транспортних засобів. Важливо показати бізнесменам переваги партнерства, бо у здоровому партнерстві та здоровій конкуренції буде розвиток авторинку», – зауважила вона. 

Юлія Риковська
 

 

Про тренди авторинку говорив журналіст-аналітик АвтоРІА Остап Новицький. За його спостереженнями, основний тренд продажу автомобілів онлайн – це довіра. 

«Якщо є довіра, бізнес будується, прискорюється, а доходи зростають. Сервіс АвтоРІА базується на цьому принципі, і ми наскільки можливо, перевіряємо всі автомобілі, які у нас продаються, за всіма можливими базами даних, щоб покупець міг отримати максимально вичерпну інформацію із незалежних джерел, а не від власника. І коли є перевіреність, це підсилює довіру, і відбувається угода», – каже аналітик. 

centerОстап Новицький
 

Практичні поради учасники конференції отримали вже в третій частині заходу. Експерти говорили про те, як рости і більше заробляти: автоматизувати бізнес, покращувати сервіс, розвивати партнерські зв’язки. Проектна менеджерка сервісу для автоматизації імпорту та продажу транспорту webex24 Альбіна Тюпа розповіла про функціонал цього IT-продукту, переваги та лайфхаки. А директор відомої в Україні лізингової компанії MyAuto Олексій Ржанов говорив про силу партнерства. 

centerАльбіна Тюпа
 

centerОлексій Ржанов
 

 

 

Після завершення конференції спікери вручили подарунки учасникам за найцікавіші запитання, а організатори запевнили, що такі заходи обов’язково стануть регулярними: не дарма ж Луцьк – серед лідерів за кількістю ввезених авто в Україну, тож час ділитися досвідом.

centerСпікери конференції
 

centerУчасники конференції
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: