Поділитись:

На Волині з 1 листопада заборонили ловити рибу в зимувальних ямах

Середа, 27 жовтня 2021, 12:47
На Волині з 1 листопада заборонили ловити рибу в зимувальних ямах

фото ілюстративне

На Волині з 1 листопада 2021 року встановлено заборону на вилов риби у зимувальних ямах.

Про це повідомляє пресслужба Волинського рибоохоронного патруля.

З 1 листопада на Волині стартує заборона на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах, яка триватиме до нерестової заборони 2022 року.

На Волині з 1 листопада заборонили ловити рибу в зимувальних ямах 

З метою збереження риби у зимовий період, Волинський рибпатруль видав наказ, в якому зазначені координати водойм, на яких діятиме заборона. Крім того, створено карту заборонених ділянок для вилову водних біоресурсів, яка включає зимувальні ями.

Зазначається, що у цей період любительська риболовля дозволена на ділянках поза межами зимувальних ям. При цьому дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство, – не більше десяти на одну особу.

За добування риби на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність – штраф до 170 грн. Якщо вилов здійснюється забороненими знаряддями лову, штраф – до 680 грн.

Крім штрафу, нараховуються збитки за кожну виловлену рибину відповідно до такс: сом – 5117 грн, сазан – 3706 грн, товстолоб – 3638 грн, судак – 3587 грн, білий амур – 3553 грн, щука – 3468 грн, окунь – 3162, лящ – 1649 грн, карась сріблястий – 1581 грн, тарань (плітка), краснопірка, плоскирка – 1564 грн, рак – 3332 грн та інші.

Також існують мінімальні розміри риб і водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками-любителями. Так, мінімальний розмір дозволеного для вилову сома становить 70 см, судака – 40 см, сазана і щуки – по 35 см, ляща – 32 см, білизни – 30 см, головня – 24 см, синця – 22 см, лина – 20 см, плітки – 18 см, рака – 10 см та інші.

Залежно від заподіяних збитків, може застосовуватися кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом). Ця стаття передбачає штраф від 17 000 до 85 000 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Довідково:
З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники, знижується частота серцевих скорочень. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів