Страви, як у ресторані: у МОЗ розповіли про нове шкільне меню

Середа, 27 жовтня 2021, 07:09

Міністерство охорони здоров'я опублікувало технологічні карти нового шкільного меню.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

«На сайті Міністерства охорони здоров’я України опублікована документація (технологічні карти) для страв, що готуватимуть дітям у школах. Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food», – йдеться в повідомленні.

Цю документацію Клопотенко передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Інституті громадського здоров’я ім. Марзєєва Національної академії медичних наук України, а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

У МОЗ повідомили, що документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Завантажити техкарти можна за посиланням.

В Україні триває оновлення шкільного ме­ню за участю Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ни Зе­ленсь­кої. Над ре­фор­му­ван­ням сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня та ство­рен­ням ме­ню пра­цює ро­бо­ча гру­па, до складу якої вхо­дять пред­став­ни­ки МОЗ, Мі­нос­ві­ти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, ді­єто­ло­ги та зов­нішні ек­спер­ти.

Завдяки новому шкільному меню зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі становитиме не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів.

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

Нагадаємо, у соціальних мережах опублікували інформацію про те, що в одній з ужгородських шкіл дітям у їдальні видавали млинці у канцелярських файлах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: