Поділитись:

Чому так багато: імунолог пояснив величезну кількість антивакцинаторів

Четвер, 21 жовтня 2021, 16:59
Чому так багато: імунолог пояснив величезну кількість антивакцинаторів

Медична спільнота України не очікувала на таку високу пасивність населення щодо щеплень проти коронавірусу, тому цей чинник не був достатньою мірою врахований на старті процесу масової вакцинації.

Про це пише Укрінформ, посилаючись на слова старшого наукового співробітника лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Національної академії медичних наук України Борис Донськой.

«Цивілізовані країни у боротьбі з коронавірусом пішли на пів року вперед. І за ними ми можемо спостерігати, що якщо ввести масову вакцинацію, і якщо сфокусуватися на літніх людях і особах із хронічними захворюваннями (із серцевими захворюваннями, діабетом), то нові хвилі коронавірусу приходитимуть поступово. Так, вони все одно будуть. Але при цьому не буде великої смертності, реанімації будуть порожні», – пояснив Донськой.

Через це починати активну масову вакцинацію в Україні потрібно було на пів року раніше, тоді б сьогодні країну не шокували добові цифри хворих і померлих від COVID-19.

«Якби на пів року раніше почали вакцинацію та сфокусувалися на людях похилого віку та групах ризику, нас би зараз не лякали ці цифри. Ми навпаки б оптимістично дивилися на чергову хвилю коронавірусу, й розраховували б, що до Нового року все закінчиться. А тепер ми не знаємо, які саме цифри смертності будуть на піку цієї хвилі. І, ймовірно, вони нас вразять», – наголосив імунолог.

Однак, на його думку, в ситуації, що склалася, не можна звинувачувати лише МОЗ України. Донськой вважає, що міністерство зі свого боку виконало всі базові організаційні завдання – відкрилися пункти масового вакцинування, закуплені різні варіанти вакцин, людям була дана можливість самостійно ухвалити рішення про вакцинацію, без тиску.

Тому багато в чому самі громадяни винні, що вчасно не скористалися запропонованими умовами та схаменулися лише зараз, у період нової хвилі пандемії та введення карантинних обмежень і вимог щодо вакцинації.

«Те, що ми зараз маємо таку хвилю і таку смертність, і такий низький відсоток вакцинованих, говорить про те, що МОЗ не впорався. З іншого боку, склади забиті вакцинами. Фактично МОЗ, не примушуючи, дав можливість громадянам України зробити щеплення. Завдання людей було – лише прийти на пункти вакцинації. Цих пунктів дуже багато. Влітку черг у них не було. Будь-яка людина, яка турбується про своє здоров'я, яка не хоче потрапити до реанімації, та не хоче померти, могла себе убезпечити», – зазначив він.

МОЗ дав можливість громадянам зробити свій вибір, додав імунолог. «Але, на жаль, ніхто – ні експерти, ні МОЗ – не міг очікувати на таку пасивність і таку підозрілість до абсолютно простого процесу вакцинації», – акцентував імунолог.

Він вважає, що нинішня досить велика кількість супротивників і тих, хто сумнівається в ефективності вакцин, – результат низької інформаційної, медичної культури населення.

«Давайте ... обвинуватимо телебачення. Протягом 20 років дебілізувати населення всілякими ідіотськими передачами з якимись екстрасенсами, якимись ворожками, якимись астрологами. А тепер ви одним помахом хочете, щоби населення раз – і перемикнутися на медицину, на ефективність вакцин, і зрозуміло, що це правильно. Не можна було так довго розбещувати людей всілякими ідіотськими передачами. Не потрібно було підіймати паніку через один епізод смерті після вакцини», – перелічив одні з причин ситуації, що склалася, Донськой.

Він також наголосив, що придбання підроблених COVID-сертифікатів — це крайній прояв антивакцинаторства.

Донськой зазначив, що появі такого незаконного бізнесу та високого попиту на фальшиві COVID-сертифікати не варто дивуватися.

«У нас є «липові» дипломи про освіту, у нас є «липові» водійські права, у нас є «липові» кандидатські дисертації. Тобто нічого дивного не відбулося. У нас давно документ вважається важливішим за наше здоров'я, наші знання, наші вміння. Тому я не здивований появі цього ринку. Якщо водійські права купують, чому не купувати сертифікати?» – продовжив імунолог.

Він ще раз акцентував, що підроблені COVID-сертифікати, ПЛР-тести не захистять від зараження коронавірусом, госпіталізації та смерті через ускладнення захворювання. Єдиний дієвий наразі спосіб протистояти вірусу – вакцинація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів