Поділитись:

Смітити по-українськи, сортувати по-австрійськи: на Горохівщині збудують новітній полігон

Понеділок, 18 жовтня 2021, 18:00
Смітити по-українськи, сортувати по-австрійськи: на Горохівщині збудують новітній полігон

На Горохівщині хочуть впровадити австрійську практику поводження з твердими побутовими відходами.

Про це йдеться на сторінці Горохівської міськради.

Тому нещодавно делегація посадовців з територіальних громад колишнього Горохівського району на запрошення австрійського підприємця Крістіана Чернера здійснила ознайомчу поїздку до Австрії.

За кілька днів перебування в Австрії народні обранці відвідали тамтешні підприємства, які спеціалізуються на сортуванні та переробленні сміття. Під час робочої поїздки делегація також оглянула старий рекультивований полігон відходів, якому вже понад сорок років і з якого зараз за сучасними технологіями видобувають тридцять мільйонів кубометрів газу.

Сортування сміття в Австрії розпочинається ще з дому, у домогосподарствах сортують окремо пакування, органіку, яка «поїде» на компостний завод, і решту сміття. Згодом спеціальними автомобілями відходи звозяться на один зі сміттєсортувальних заводів. Там майже немає ручної праці, використовується потужна техніка, машини та сучасні комп'ютерні технології.

Сміття сортується на різні фракції, згодом пресується і складується для відправлення на підприємства, які займаються переробленням сміття. Незначна частина, яку неможливо відсортувати, подрібнюється і захоронюється на полігоні. Про безпеку таких підприємств свідчить їхнє розташування. Один із заводів розташований у місті з населенням понад двісті тисяч осіб. Біля нього неприємного запаху там немає.

Зазначається, що австрійський підприємець хоче реалізувати кілька проєктів в Україні, зокрема на Волині. На території Горохівщини підприємцеві підходить для здійснення таких задумів земельна ділянка, на якій понад два роки тому хотіли побудувати сміттєвий полігон. Ця площа знаходиться на території Мар’янівської селищної ради. Вже незабаром Крістіан Чернер планує відвідати Горохівщину і зустрітися безпосередньо з депутатами Мар'янівської селищної ради та активістами, щоб переконливо донести свій погляд на розв'язання проблеми з твердими побутовими відходами.

На думку австрійця, українцям потрібно змінити психологію у питанні поводження зі сміттям.

За його словами, місцева влада має не боятися політичної відповідальності за залучення приватного сектору економіки до розв'язання проблеми побутових відходів, а громади повинні довіряти таким рішенням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів