Поділитись:

У Ковелі продають виховну колонію: як вона виглядає всередині (відео)

П'ятниця, 15 жовтня 2021, 14:10
У Ковелі продають виховну колонію: як вона виглядає всередині (відео)

Ковельська виховна колонія для неповнолітніх функціонувала на Волині з 1966 року.

Були часи, коли тут одночасно виховувалися майже 800 учнів. Вони навчались у школі, відвідували гуртки та проживали тут.

В установі є і професійно-технічне училище, і ЗОШ ІІ-ІІІ ступенів. Сюди потрапляли учні з 5 по 11 класи. Ті, хто закінчував тут школу, але не закінчував термін перебування, мав можливість влаштовуватись дистанційно у вищі навчальні заклади, розповідає директор колонії Юрій Філаретов. Такі вихованці теж були. 

Вже рік установа не працює. У 2020 році колонію закрили, працівників скоротили, а вихованців перевели у інші подібні заклади. І більше Ковельська виховна колонія не відкриє свої двері для проблемних підлітків.

«Останнім часом у нас навчалися близько 100 осіб, ну але потім їх кількість зменшувалася, і зрештою, було прийнято наказ про оптимізацію. Перед закриттям тут навчалося 45 осіб, а обслуговувало колонію 124 працівників», – пояснює причини такого рішення директор. 

Нині Ковельську виховну колонію виставили на аукціон. Таке рішення прийняли у Міністерстві юстиції України. Стартова ціна – майже 42 мільйони гривень. Представляти лот 13 жовтня на Волинь приїхала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька. Спершу презентацію провели у стінах Волинської облдержадміністрації, а потім – поїхали і на огляд самого лоту.

Зі слів жінки. Ковельська виховна колонія не єдина в Україні виставлена на продаж – таких закладів є ще 11. Прийняти рішення закрити такі заклади та згодом продати їх було не просто, зізнається жінка, однак переконує, що це необхідність.

«Матеріально-технічні умови самої колонії для засуджених ми оцінювали в першу чергу. Державі не вигідно закривати якіснішу колонію, щоб потім нескінченно вкладати в ремонти тієї, якій продовжили роботу. Тому ми обрали спочатку з технічного аспекту, а потім я вже оцінювала персонал, щоб неповнолітні отримали належний догляд», – каже заступниця міністра.

Олена Висоцька зауважила, що держава не може дозволити функціонування установи, яка мало наповнена. З її слів, Україна зараз працює над покращенням слідчих ізоляторів, а на це в першу чергу потрібні гроші. Тому виручені від продажу в'язниць і колоній гроші підуть в першу чергу на ці потреби. 

У будівлях, які продає Мін'юст, натомість можуть відкритися нові креативні простори. До прикладу, у Львові власник придбаної колонії планує зробити там IT-хаб із бізнес центром, житловим кварталом, із університетом.

Зауважимо, після оптимізації в Україні залишилось дві виправні колонії для неповнолітніх. Є одна установа для хлопців у Кременчуці, та ще одна для дівчат – вона знаходиться у Мелітополі. Чи вистачить їх на всю країну – покаже час. 

Деталі – у відео. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів