Нобелівську премію з економіки вручили за "теорію контрактів"

Понеділок, 10 жовтня 2016, 21:34

Премію Шведського нацбанку, економічного "Нобеля", отримають двоє вчених з США за напрацювання у галузі теорії контрактів.

Премію Шведського національного банку в галузі економічних наук па'мяті Альфреда Нобеля у 2016 році присудили Оліверу Харту з Гарварду та Бенгту Хольмстрьому з Массачусетського технологічного інституту (обидва – США), – повідомляє "Обозреватель".

У повідомленні від понеділка, 10 жовтня, на сайті Нобелівської премії вказано, що нагороду присуджено вченим "за їхній внесок у теорію контрактів".

"Лауреати цього року розвинули теорію контрактів, всебічну схему для аналізу багатьох різноманітних питань у формуванні договорів, зокрема, виплат вищим керівникам на основі показників продуктивності, франшиз та співвнесків у страховому бізнесі, а також приватизації діяльності, яку виконувала держава", – пояснив нобелівський комітет.

Складність аналізу контрактів між економічними агентами полягає, зокрема, в тому, що у домовленостях присутній конфлікт інтересів, а жодна зі сторін не володіє повною інформацією. Хольмстрьом у кінці 1970-х років показав оптимальний шлях укладання контракту між власником чи акціонером бізнесу та найманий менеджером, чия робота не є цілком підконтрольною першому. Запропонований ним принцип чітко визначає, наскільки контракт повинен пов'язувати результати роботи компанії із бонусами керівника. Харт же у 1980-х зробив вагомий внесок у дослідження так званих "неповних контрактів", оскільки угоди не можуть повністю описати всі можливі ситуації. Він запропонував шляхи вирішення ситуацій, коли не ясно, хто саме має ухвалювати рішення і в яких ситуаціях. Обидва вчені пізніше розвинули теорію контрактів та запропонували чимало практичних застосувань.