Поділитись:

«Рубають капусту»: як у селі на Волині вирощують «пекінку» (відео)

Середа, 13 жовтня 2021, 15:22

Замість картоплі на городах багатьох мешканців села Хорохорин на Волині росте пекінська капуста. Її вирощують тут вже більше десятка років. Ідею запозичили у поляків, до яких їздили на заробітки. Тепер же самі дають людям роботу. 

Про це йдеться в сюжеті на «12 каналі».

Валентин Дмитрук займається вирощуванням пекінської капусти вже давно. Сіє небагато – 15 соток. Бо для великих масштабів, каже, потрібні великі гроші. Саме тому ті, хто вирощує рослину на гектарах землі, говорять про свій бізнес неохоче. Капусту аматори або реалізовують самі на ринках, або здають на гуртівні.

Біля пекінки, кажуть фермери, треба находитися. Бо ж рослина потребує і сонця, і дощу. А ще половина того, що вдається заробити, – йде на затрати.

Сіють у Хорохорині скоростиглу пекінську капусту нідерландської селекції. В середньому вона важить півтора-два кілограми. Росте два місяці. Жовтень – пора збирання врожаю. Капусту зрізають вручну. Головки кладуть в ряд, а потім складають в ящики. Хто має холодильники – зберігає там, хто ні – одразу на продаж. Якщо здавати гуртом, кажуть фермери, багато не заробиш. Нині – близько 10 гривень за кілограм. Хоча на ринках цю ж капусту продають за 25 гривень.

Підсумувати капустяні жнива, кажуть фермери, можна буде вже в листопаді. А врожай старатимуться зібрати якомога швидше, адже «пекінка» боїться заморозків.

Нагадаємо: на дачі біля міста лучанка вже третій рік поспіль вирощує батат. І хоча клімат для вирощування батату має бути стабільно теплим, в останні роки на Волині стало можливим вирощування цього овоча. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів