Поділитись:

Не картоплею єдиною: лучанка на городі вирощує екзотичний батат (фото)

Вівторок, 12 жовтня 2021, 20:10

Лучанка Наталія Боярчук любить все, що росте. Жінка із захватом та ентузіазмом розповідає по власний сад і город, який доглядає вже кілька років. На дачі під Луцьком у неї ростуть чуфа, арахіс, перуанський огірок циклантера, і навіть маракуя. А ще вже третій рік поспіль пані Наталія вирощує вдома батат. 

Батат – незвичайний овоч, який на смак нагадує гарбуз і моркву, за текстурою – картоплю, а корисними властивостями вигідно виділяється на фоні всього, що росте на городах українців. 

І хоча клімат для вирощування батату має бути стабільно теплим, в останні роки на Волині стало можливим вирощування цього овоча. Про особливості росту батати, а також про те, чому ця «солодка картопля» так активно завойовує серця і столи українців, пані Наталія розповіла у розмові з журналістами ІА "Конкурент"

 

«В мене не сад, а просто дача. Робочих чотири сотки. Колись чоловік не дозволяв мені навіть садити дерева - казав, не буде рости. Я його вмовила купити дві яблуньки – одну голландську, іншу чеську. Коли вони зародили, чоловік заспокоївся (посміхається – ред..). Потім справа пішла до груш, персиків, інжиру навіть. Я завжди чимось таким займалася – картоплі різні сорти вирощувала. Потім одна донька поїхала за кордон вчитися, інша у Львові себе знайшла. Ми з чоловіком залишилися удвох. Картоплі багато не садимо, бо дітям вже не треба висилати. Донька сказала, щоб я посадила щось для себе, для душі. А я все люблю», – щиро розповідає жінка. 

Наталія БоярчукНаталія Боярчук
 

Батат лучанка почала вирощувати три роки тому. Каже, у родині з'явився діабетик, і вона почала шукати доступні дієтичні продукти. На батат натрапила випадково у мережі. Почала шукати бульби у Волинській, Рівненській, Львівській областях, але на той час, каже, овоч був не дуже популярним у західному регіоні. Наполеглива пані Наталія знайшла спеціалізований сайт, сконтактувала зі столичними «бататниками», замовила перші 20 росточків, і з них почала свою маленьку справу. Сьогодні на її дачі росте до чотирьох сотень кущів батату. 

«Батат висаджують із росточків. Це теплолюбна культура. Її родина – Колумбія і Південна Америка. Я боялася, що в нас воно рости не буде, бо в нас тут дуже примхливий регіон. Я виростила 20, а коли рослинки підросли, начеренкувала і зробила з них 30. І коли все це почало рости, я була у захваті. Навколо повільно жовтіють і опадають листки з дерев, а батат залишається зеленим, поки його не почнеш копати», – розповідає жінка. 

 

Вирощувати батат – це не те, що ростити картоплю. Невеличкі бульби потрібно у лютому-березні класти в ящики у ґрунт, зробити парниковий ефект. Потім пробуджуються маленькі росточки, їх зрізують, ставлять у воду, щоб з'явилися корінці. Тоді вже можна розсаджувати паростки у стаканчики, як це роблять з перцем і огірками. 

«Ми накопуємо вал висотою 30-40 сантиметрів, накриваємо агроволокном або агроплівкою, і садимо на відстані 40 сантиметрів одна від одної рослини. Тут важливо також дивитися на корінь рослини. Щоб він не був суцільним пучком, а щоб можна було вибрати 5-6 хороших коренів. Бо якщо їх буде забагато, то і самі коренеплоди будуть численними, а проте, тонкими і недозрілими», – пояснює Наталія. За три роки вона вже добре знає, як ростити батат. 

 

Рослина не потребує, щоб до неї постійно їздили, як до картоплі. Батат не хворіє на фітофтору, його не їсть колорадський жук. Але рослина любить пухкий і поживний ґрунт, тому кожного року господарі розкидають на ділянці перепрілий перегній. 

Із одного куща зазвичай збирають 3-5 кілограм урожаю. Коренеплід батату різниться за розміром і формою, залежно від сорту. Однак, одна бульба може важити більше кілограма. 

«Ми картоплю і досі їмо, тому що без картоплі не обходиться стіл українців. Але якщо поєднати картоплю і батат – це чудова страва. Батат є різним на вибір: від прісного – і до солодкого та дуже солодкого. Можна робити з нього деруни, смажити, пекти, варити, додавати в каші, запіканки, овочеві рагу, робити супи і пюре. З нього навіть роблять пастилу і цукерки. Я навіть у паску додавала солодкий батат», – говорить жінка. 

 

 

 

Жінка переконує, що батат – неймовірно корисний дієтичний овоч. Він містить багато клітковини, кальцію, аскорбінової кислоти та заліза. Це підходить людям з гастритом та іншими розладами травлення. Батат запобігає розвитку гастриту, зміцнює слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту. Крім того, контролює рівень інсуліну, що виділяється в кров, тобто стабілізує рівень цукру в крові. Також він містить величезну кількість калію, який потрібен для нормального функціонування серцево-судинної системи, м’язів та нервової системи.

Наталія Боярчук впевнена, що рослина росте і добре родить тоді, коли про неї піклуються і за неї переживають. Каже, вона вболіває за кожну рослинку зі свого городу. Жінка щодня вчиться та експериментує, розширює сад, а разом з ним і свій світогляд. Каже, все це легко, коли робота приносить задоволення. Тоді і результат приємно дивує. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів