Поділитись:

Поліція Волині розслідує 58 епізодів підробки COVID-сертифікатів

Середа, 06 жовтня 2021, 10:00
Поліція Волині розслідує 58 епізодів підробки COVID-сертифікатів

Поліція Волині з початку 2021 року розслідувала 37 кримінальних проваджень на 58 епізодів, пов'язаних із підробкою міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. 

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції України у Волинській області у відповіді на запит ІА «Конкурент».

З них у 24 провадженнях на 44 епізоди особам пвідомлено про підозру та обвинувальні акти скеровано до суду. На даний час триває розслідування ще 10 проваджень. Також 3 провадження були закриті.

Із вказаної кількості лише одне провадження розпочате за фактом внесення недостовірних відомостей про проходження вакцинації від COVID-19 до автоматизованої системи. На даний час проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на документування злочинної діяльності. 

Відповідальність за підробку чи використання підроблених сертфікатів передбачена статтею 358 Кримінального кодексу України (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та передбачає максимальне покарання у вигляді обмеження волі на строк до двох років.

Для службових осіб, які складають чи видають завідомо неправдиві офіційні документи, вносяь до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, чи вчиняють інше підроблення офіційних документів відповідальність передбачена статтею 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Частина 1 статті передбачає максимальне покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

Також в окремих випадках можливе притягнення винних осіб до відповідальності за несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку. За це перебачена максимальна міра покарання у вигляді позбавлення волі строком до трьох років.

За несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї (стаття 362 Кримінального кодексу України) передбачена максимальна відповідальність у вигляді виправних робіт строком до двох років. 

Нагадаємо, у Павлограді Дніпропетровської області суд вперше виніс вирок лікарю у справі про підробку сертифіката про вакцинацію від COVID-19. Лікаря оштрафували на понад 30 тисяч гривень та позбавили права діяльності за фахом на один рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
21 квітня 2024
20 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024