Поділитись:

У Києві звучала опера, написана штучним інтелектом (фото)

Субота, 25 вересня 2021, 23:30

У Києві 24 вересня у кінотеатрі «Київська Русь» показали прем’єру нової Phd-опери «Про що мовчить Заратустра» від проєкту «NOVA OPERA».

Про це повідомляє Укрінформ.

Опера створена за підтримки УКФ, режисер – Влад Троїцький, композиторами є не тільки штучний інтелект, але й люди: Сергій Вілка, Андрій Мерхель, Яна Шлябанська. Під час прем’єри на екран кінотеатру «Київська Русь», який є одним з найбільших в Україні, наживо проєктуватися відео з різних камер.

«В опері «Про що мовчить Заратустра» ми також використовуємо частину композиторського здобутку Ніцше. Прикро, що музична творчість Ніцше в нашій країні не до кінця досліджена та майже невідома. Можлива, наша робота заохотить когось більше дослідити тему Ніцше-композитора», – розповів композитор Сергій Вілка.

Вокалістка опери Анна Кірш розповіла, що її найглибше зачепила теза Заратустри «ви - винні».

«Цей вислів актуальний і нині, у мене ж асоціюється із хейтерськими нападками, адже досить часто особливо в соцмережах можна побачити/прочитати критику, що у своїй основі недоречна до абсурду! Також сьогодні поширеним явищем є невизнання власної провини "ми - не винні", а перекладання на інших зі звинувачувальним тавром: "ви - винні", – сказала виконавиця.

Композитор Яна Шлябанська розповіла, як у текстах Ніцше шукала ідеї для своєї музики.

«Наприклад, історія про «три перетворення духу» (на верблюда, лева і на дитя) стали для мене основою трьох ліній звукових текстур в опері – важких (верблюд), вільних (лев) і споглядально-ніжних (дитя). Мені було цікаво попрацювати в тандемі з Сергієм Вілкою та Андрієм Мерхелем. Ми всі - абсолютно різні за підходом та інструментарієм, але нас об'єднала ідея і спільне бачення художнього цілого. Єдність в розмаїтті», – переконана композиторка.

За словами композитора Андрія Мерхеля, кожна теза Ніцше - це закінчена музична думка, кожне слово - нота.

«Маю таку підозру, що філософ сам мислив за допомогою музики. Відомий факт - він любив писати, і хотів стати композитором. Якби ж свого часу його не розкритикували. Для мене мовчання Заратустри є аксіомою, адже цим "мовчанням" можна зобразити все те, що лишилося "по той бік" зла і добра в його творчості», – сказав Мерхель.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів