Поділитись:

ДНК-вакцина проти COVID-19: хто розробив та яка її ефективність (відео)

Субота, 25 вересня 2021, 17:12
ДНК-вакцина проти COVID-19:  хто розробив та яка її ефективність (відео)

Вчені розробили принципово новий тип вакцин від COVID-19. Створила препарат досить-таки відома й шанована індійська фармацевтична компанія Zydus Cadila.

Про це розповіла доктор біологічних наук Оксана Півень.

«Новина полягає в тому, що тепер ми маємо ще один принципово новий тип вакцин. Тепер це ДНК (дезоксирибонуклеїнова кислота — носій спадкової інформації) вакцини», – пояснює експерт.

Створила препарат відома індійська фармацевтична компанія Zydus Cadila. У клінічних випробуваннях, із залученням 28 тисяч пацієнтів, було виявлено, що ZyCoV-D (саме так компанія називає свою ДНК-вакцину) на 67% захищає від симптоматичного COVID-19.

«Тестування цієї вакцини проходили в період, коли в Індії домінував штам «Дельта». Нагадаю також, що й інші вакцини мають трохи нижчу ефективність проти цього штаму», - додала Півень.

Вже наприкінці вересня, розповідає фахівець, вакцину планують застосовувати для імунізації населення Індії. Той факт, що вона працює й має певні економічні переваги, робить її новим та цікавим гравцем у боротьбі людства з пандемією. І це перша ДНК-вакцина, що дозволена до використання у людей.

«Так, це перша ДНК-ластівка, але точно не остання. Нині в кількох країнах різними компаніями вже створені ДНК-вакцини, що перебувають або на І, або ж на ІІ/ІІІ стадіях клінічних випробувань», – зазначає експертка.

Окрім того, що нова ДНК-вакцина дешевша, адже молекули ДНК не треба «пакувати» у спеціально розроблені віруси, з цієї ж самої причини вона трохи швидше й виготовляється. Також, на відміну від РНК-вакцин, така розробка не потребує низьких температур зберігання, що полегшує її логістику.

Запропонована компанією Zydus Cadila ДНК-вакцина ZyCoV-D має ще одну цікаву особливість, розповідає Півень. Вакцина вводиться у трохи нетривіальний спосіб, не звичною нам ін’єкцією у м’язи, а притисканням спеціального безголкового пристрою. Коли такий «пластир» притискають до шкіри, створюється тиск, під яким рідина «пробиває», наче струмом, клітини шкіри. Тож така процедура менш болісна і, можливо, особливо сподобається людям, котрі бояться голок та уколів.

Оскільки загалом ефективність вакцини трохи нижча, порівняно з векторними та РНК-вакцинами, розробники нині говорять про триразову схему імунізації. Тобто потрібно буде робити не дві, а три ін’єкції, чи, точніше, — три притискання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів