Поділитись:

Рада планує заборонити пальмову олію у виробництві дитячого харчування

П'ятниця, 24 вересня 2021, 05:34

В Україні планують повністю заборонити використання пальмової олії в дитячому харчуванні, а також молочних продуктах і кондитерських виробах. Інші продукти з пальмовою олією пропонують маркувати так, щоб покупець одразу знав про наявність цього небезпечного інгредієнта.

Відповідний законопроект № 5148 схвалили в першому читанні депутати Верховної Ради.

Як стало відомо з онлайн-трансляції засідання в YouTube, за документ проголосували 304 депутати, з них 221 – від «Слуги народу», 15 – від «Батьківщини», 19 – від «Довіри», 14 – «За майбутнє», 17 – «Голос», 10 – ОТЗЖ, 2 – «Європейська солідарність», 9 – позафракційні, пише Обозреватель.

Зокрема, пропонується заборонити пальмову олію в таких продуктах:

Традиційні молочні продукти. Згідно із законодавством, це масло, сири, а також кисломолочні продукти – ацидофілін, кисле молоко, ряжанка, сметана, сир, кефір. Тобто, наприклад, йогурт в цей список не входить.

Дитяче харчування і суміші.

Кондитерські вироби, проте не тільки печиво і тістечка, але також і шоколад, морозиво.

Чому забороняють пальмову олію?

Пальмова олія лідирує у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів по всьому світу. При цьому, як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, ВООЗ на підставі 48 досліджень заявляє про серйозну шкоду цього продукту для здоров’я.

Справа в тому, що пальмова олія стає твердою після спеціальної обробки – гідрогенізації. Це процес насичення сильно розігрітої олії атомами водню. Під час гідрогенізації атоми водню перетворюють рослинні жири в так звані трансжири.

За даними досліджень, вони заважають нормальній роботі організму і в результаті провокують розвиток раку, серцевих хвороб і діабету. За оцінками ВООЗ, 500 тис. осіб у всьому світі щорічно вмирають через серцево-судинні хвороби, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Виробники ніколи не відмовляться від пальмової олії добровільно, адже це дуже вигідно. Пальмова олія дуже дешева. І ось за рахунок чого. Якщо з соняшнику з 1 га можна зробити 0,48 тонни олії, то з олійної пальми – аж 3,7 тонни. Крім того, пальмова олія довго зберігається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів