Поділитись:

В Українських бібліотеках скоро не залишиться книг

Четвер, 23 вересня 2021, 03:35
В Українських бібліотеках скоро не залишиться книг

У 2022 році на закупівлю книг у бібліотеку можуть не виділити кошти з держбюджету.

Про це написала народна депутатка від фракції «Голос» Інна Совсун у Фейсбуці.

У проєкті держбюджету на 2022 рік на забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримку книговидавничої справи та популяризацію української літератури у світі заклали 152,5 млн грн. Це майже така ж сума, як і минулого року: у 2021 під цю статтю виділили 151,6 млн.

У дописі Совсун пише, що вона була на нараді в Мінкульті з приводу закупівлі книжок для бібліотек, яку координує Український інститут книги та виявила, що на цьогорічні бібліотечні закупівлі не передбачене державне фінансування:

«В бюджеті на 2022 рік на бібліотечні закупівлі закладено 0 грн. Нуль. В Уряді та Мінфіні не розуміють, навіщо підтримувати українських видавців, "вони ж просто бізнесом займаються". Нащо виділяти на це державні гроші?», – пише депутатка.

Також вона пише, що щороку на закупівлю книжок з бюджету виділяється все менше грошей:

У 2018 – було 121 млн грн;
У 2019 – вже 87 млн грн;
У 2020 – 48 млн грн;
У 2021 – 50 млн грн.

За її словами, останні роки цього вистачало на книжки для трохи більше ніж 600 бібліотек. Тоді як в Україні 15 тис. бібліотек, якими користується 12 млн читачів і читачок.

«Щоб забезпечити новими книжками українських видавництв всі бібліотеки, за підрахунками Інституту книги, потрібно 300 млн грн. Це мізерна сума на фоні 15 млрд грн додатково на ремонт доріг. Але на 2022 рік на бібліотечні вирішили не виділяти ні копійки», – наголосила Інна Совсун.

Також вона розповіла, що не всі українські видавці пережили карантин і нагадала про вплив російського книжкового ринку:

«Нагадаю колегам з Уряду, що у нас під боком величезний російський книжковий ринок, один з найбільших у світі. Росіяни не пошкодують жодних нафтових грошей, щоб проковтнути український ринок, який тільки стає на ноги», – йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів