Поділитись:

Мейн-куни, сфінкси, бенгали: у Луцьку відбулася Національна виставка кішок (фото)

Неділя, 19 вересня 2021, 09:16

В обласному центрі Волині відбулася Національна виставка кішок, на якій лучани мали можливість познайомитися з найпопулярнішими породами чотирилапих домашніх улюбленців.

Захід відбувся 18 вересня 2021 року у луцькому Будинку природи, повідомило ІА «Волинські новини».

Познайомитися із найбільш популярними сьогодні породами пухнастиків – бенгалами, британцями, капловухими шотландцями, канадськими та донськими сфінксами, мейн-кунами, погладити мурчиків, а також поспілкуватися на тему догляду та розведення тваринок мали змогу лучани під час першої в історії не лише міста, а й області Національної виставки кішок.

Як проінформувала керівниця клубу любителів кішок «А-Мурчик» Наталія Дмитрієва, всього у виставці взяли участь 20 учасників та 42 тварини таких порід, як британська, шотландська, мейн-кун, бенгальська, а також канадські та донські сфінкси.

«Цього року наш клуб любителів кішок відзначає невеличкий ювілей – п’ятиріччя. Ми ростемо і розвиваємося, тож сподіваємося, що ця перша національна виставка згодом переросте у міжнародні, і, дасть Бог, всесвітні експозиції. Плани у нас амбітні, бо, як то кажуть, поганий той солдат, який не хоче стати генералом», – розповідає співрозмовниця.

Зі її слів, станом на сьогодні спільнота котолюбів «А-Мурчик» налічує близько 50 племінних тварин. Серед учасників виставки зареєстровані заводчики не лише з Волинської, а й з Львівської та Рівненської областей.

«Не всі сьогодні мали змогу приїхати, бо виставка вимагає певної кондиції котів. До прикладу, кішки після народження кошенят не мають такого вигляду, щоб ними милуватися», – зауважила пані Наталія.

До Луцька із Рівного разом із парою племінних мейн-кунів приїхав Олександр Синицький.

 

Чоловік розповів, що розводить котів цієї породи протягом двох років. Окрім племінних пухнастиків, у сім’ї виховують ще й восьмирічного «британця». Каже, що, попри загрозливий вигляд і розміри мейн-кунів, всі мурчики родини товаришують і зовсім не сваряться між собою.

Олександр бере на руки голову котячого сімейства – велетня Бейсманда. У середньому самці цієї породи набирають вагу до 17 кілограмів.

Бейсику, як лагідно називає воркотика власник, 1 рік 2 місяці. Він важить близько 7 кілограмів, а його шестимісячна подруга – до 4 кілограмів.

 

«Обираючи собі кота породи мейн-кун, варто пам’ятати про особливості його харчування. Наші улюбленці на натуральному харчуванні. На щодень ми їм заготовляємо та заморожуємо спеціальні м’ясні мікси. Купаємо по потребі, бо часто купати шкідливо для їхніх хвостів та шерсті. Не зважаючи на розміри і дещо загрозливий вигляд, мейн-куни мають дуже доброзичливий та спокійний, і разом з тим й грайливий характер. Бейсман дуже дружелюбний, прийде вночі, розтягнеться на пів ліжка і спить. Такі коти ідеально підходять для сімей, у яких є діти», – запевняє заводчик котовелетнів.

Натомість Сергій Загоруйко з Луцька представляє на виставці своїх улюбленців бенгальської породи – Моніку та Акіру.

Каже, що представники цієї породи відзначаються надзвичайною активністю, утримувати їх не важко, але мінікопіям хижаків треба простір.

«За браком простору бенгали шукатимуть висоту на шафах, карнизах. Попри те, що на вигляд це маленькі леопарди, з дітьми кішки бенгальської породи дуже ладнають.

Вони люблять бавитися, а дітям дуже цікаво за ними бігати. У нас в сім’ї є ще звичайна домашня киця, то і з нею тусують нормально», – посміхається пан Олександр.

Водночас лучанка Оксана Цимбалюк представила під час виставки своїх пухнастих «блондинів» – киць шотландської прямовухої породи.

Зі слів учасниці, капловухими бувають лише кішки шотландської породи, натомість, попри часті оголошення такого типу у мережі, капловухих британців не існує в природі.

«Річ у тім, що шотландці – штучно виведена порода, й саме тому вони бувають капловухими. У нас на виставці мама і троє її кошенят. Усі вони блондини. Кошенятам 3,5 місяця. Взагалі короткошерсті шотландці у догляді не особливо вибагливі, на відміну від довгошерстих. Не без того, що їх потрібно вичісувати, правильно годувати. Віддають перевагу натуральній їжі, але частково вживають і корми, які вважаються більш збалансованими. Але в основному харчуються натуральними продуктами. Цю породу можна назвати «кіт-пес», адже шотландці дуже товариські, утім йдуть на руки лише під настрій. Зате вони надійні компаньйони, бо завжди поруч, де б ви не були. Не набридливі», – розповідає пані Оксана.

Що важливо знати тим, хто наважився зробити розведення породистих тварин своєю основною діяльністю?

«Важливо знати, що є заводчики, а є "розводчики". Якщо людина планує придбати собі породисту тварину, то перший крок, який вона має зробити, щонайменше поцікавитися в інтернеті про особливості та характеристики цієї породи. Не завжди розплідник – гарантія здорової породистої тварини. Хорошого породистого котика можна придбати і в людини, яка, своєю чергою, купила його з документами та родоводом. Найперше, про що повинен поцікавитися покупець, чи є родовід у мами й тата, та метрика у кошеняти. Підставою вважати тварину породистою є лише наявність документів. Решта тварин – фенотипічні, тобто схожих на британців котиків без метрики називають фенотипічними британцями. Експертизу котів проводить суддя міжнародної категорії Тетяна Дячук, президент клубу "Пан Коцький", яка приїздить до Луцька втретє», – пояснює Наталія Дмитрієва.

Каже, що такий захід має велике культурно-освітнє значення для громади міста та розвитку фелінологічного руху області, оскільки на території області виставка національного рівня та ще й ліцензована Всесвітньою федерацією кішок (WCF) вперше.

Вікторія СЕМЕНЮК, фото автора

               

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів