Поділитись:

У луцькому зоопарку оселилися одні з найбільших гризунів на Землі (фото, відео)

П'ятниця, 03 вересня 2021, 13:14

Колекцію луцького зоопарку поповнили одні з найбільших на планеті гризунів – патагонські мари.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці луцького зоопарку.

Трійко мар прибули до Луцька на перетримку з Харкова – там нині триває масштабна реконструкція. У луцькому зоопарку знайшли можливість надати вільні площі тимчасовим мешканцям. До слова, на перетримці тут нині ще й сови-сипухи та верблюди з харківського зоопарку.

«Ми просто не могли не скористатися можливістю показати лучанам тварин, які досі не були у нас представлені», – запевнили у зоопарку. 

Патагонська мара (Dolichotis patagonum) – вид гризунів сімейства свинкових, що мешкає в Аргентині (ендеміки Нового Світу – Південної Америки) у низинних місцях проживання (ліси, чагарники). Інші назви виду: патагонський заєць, патагонська каві, патагонська свинка.
Цікаві факти про мар:
Довжина тіла – 60-80 см
Довжина хвоста – приблизно 4,5 см
Маса тіла – до 16 кг
Хутро патагонської мари – густе, коротке, рівномірне по всьому тілу
Забарвлення хутра верхній частині тіла сіре, нижньої частини – брудно-біле
У мари є задні лапки – вони кролячі. Вони коротші за передні. Тож тваринка пересувається стрибкоподібно. На передніх ногах по чотири пальці, а на задніх – по три
Бігають мари  дуже незвично: скачуть зигзагами, відштовхуючись всіма чотирма лапами одночасно. При цьому ходять дуже повільно.
30 км/год – це та швидкість, котру розвивають патагонські мари завдяки своїм м'язистим ногам.
А от лежать як коти, бо коли не рухаються, то можуть прямо стояти або сидіти на задніх ногах чи лежати подібно до домашніх пухнастиків: з передніми лапами захованими під груди, що є незвичним для гризунів.
Природне середовище патагонської мари охоплює аргентинські степи на південному сході Південної Америки, переважно в субтропічному поясі, в районі гирла Ріо Плата – пампаси. Ці кролики ведуть денний, колоніальний та наземний спосіб життя. Вдень вони групами кочують у пошуках їжі, а вночі сплять в норах та ущелинах поодинці. Харчуються мари винятково рослинною їжею — злаковими, травами, корінням дерев, квітами, листами, насіннями та корою. Розмножуються один раз в рік, з серпня по грудень. Народжуються по 2-4 малят. Тривалість життя мара – до 14 років. В умовах заповідників і парків патагонські зайці живуть до 20 років.

Луцький зоопарк, розташований у центральному парку міста, працює щодня, без вихідних, з 10.00 до 18.00.

Нагадаємо, у луцький зоопарк із Миколаєва на постійне проживання приїхали двоє левенят – Ларс і Леда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 березня 2024
03 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
08:30
26 січня 2024
16 січня 2024
10 січня 2024
17 грудня 2023
04 грудня 2023