Поділитись:

Тарифи на газ і світло зростуть на 118% – Луцькрада обурена

Четвер, 16 вересня 2021, 11:11
Тарифи на газ і світло зростуть на 118% – Луцькрада обурена

Депутати Луцької міської ради висловили своє обурення черговим підвищенням вартості природного газу та електричної енергії. Передбачається, що ціна зросте на 118%, а це призведе до росту заборгованості як серед населення так і серед промислових споживачів. 

Звернення до вищих органів державної влади щодо неприпустимості росту тарифів на природний газ та електроенергію депутати Луцької міської ради скерували під час позачергової сесії 16 вересня.

Всупереч масовим невдоволенням населення, численним зверненням від органів місцевого самоврядування, не зважаючи на позицію Асоціації міст України, не дивлячись на обіцянки керівництва держави та прийняті мораторії, Уряд і НКРЕКП та НАК «Нафтогаз України» регулярно підвищують тарифи на енергоносії та послуги з їх розподілу.

Як йдеться у тексті звернення, ріст цін на енергоносії відбувається в умовах падіння економіки, зниження доходів населення та росту безробіття, що фактично ставить українців на межу виживання, оскільки сприяє подорожчанню комунальних послуг та товарів першої необхідності. Лише за останній рік ціна на природний газ для населення зросла з 2,91 грн/м3 до 7,58 грн/м3 або у 2,5 рази та до 18,73 грн/м3 (ціна на вересень) або у 6 разів для бюджетних установ та організацій та інших споживачів, майже на 30% зросла ціна на електроенергію.

Враховуючи, що в структурі тарифу на послуги з централізованого опалення 80% складають витрати на природний газ та електроенергію, за попередніми розрахунками очікується ріст тарифів на теплопостачання для населення на найближчий опалювальний період на  13 % і 25 %, в залежності від наявності чи відсутності витрат на оснащення вузлами комерційного обліку. Ріст тарифів на 118% очікується для установ та організацій, що фінансуються з міського бюджету, на  95 % і 118 % для інших споживачів. Зокрема, видатки на комунальні послуги для установ та організацій, що фінансуються з бюджету у Луцькій територіальній громаді зростуть на 82 мільйона гривень.

Фракція «Громадянського руху «СВІДОМІ» одноголосно підтримала проєкт звернення.

«Вже зараз тарифи на газ та електроенергію для населення перетворюються на інструмент, якими шантажують в тому числі і нашу міську раду. Кошти, якими ми повинні перекривати різницю у тарифі, ми могли би спрямувати на інші потреби лучан», – зазначив голова фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Тарас Шкітер.

Тарас Шкітер - голова фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ»Тарас Шкітер - голова фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ»
 

Депутат додав, що, можливо, Луцькраду не почують центральні органи державної влади, але приймати такі звернення необхідно, щоб лучани розуміли, що депутати Луцької міської ради не погоджуються з такими тарифами.

Як додав міський голова Луцька Ігор Поліщук, цей опалювальний сезон буде чи не найважчий за всі роки незалежності України. 

«Луцька міська рада в тому числі опиняється у критичній ситуації через ріст тарифів. Нам потрібно додатково відшукати 27 мільйонів гривень для того, щоб перекрити витрати на газ та електроенергію», – зазначив Ігор Поліщук.

Міський голова додав, що на сьогодні зростає вартість електроенергії, природного газу та його доставки. За словами Ігоря Поліщука, підприємці стоять пере важким вибором: закрити бізнес, або включити нові тарифи у собівартість своїх товарів і послуг. Міський голова додав, що собівартість видобутку 1 кубометру газу складає 3,5 гривень, в той час як продають його більш як за 7 гривень. Різниця складає надприбутки НАК «Нафтогазу».

Виступив депутат Микола Федік, який додав, що подібні звернення міська рада приймає на кожній черговій і позачерговій сесії, однак, це не призводить до жодних наслідків. На думку депутата, для зниження тарифів потрібно повернути облгази у державну власність та припинити знищувати атомну енергетику.

Виконавча директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук виступила у підтримку звернення та додала, що відповідно до підписаного раніше Меморандуму держава повинна компенсувати 27 мільярдів гривень місцевим бюджетам для покриття різниці у тарифах. Зокрема 120 мільйонів гривень для покриття цієї різниці мала б отримати Луцька міська рада. Цих коштів цілком вистачило б, але вони не передбачені у проєкті державного бюджету на 2022 рік.

Депутати підтримали проєкт звернення одноголосно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів