Поділитись:

В Україні стартувала податкова амністія: що потрібно знати

Четвер, 02 вересня 2021, 14:49

З першого вересня в Україні стартує податкова амністія. Протягом року громадяни України можуть подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. В такій декларації не потрібно вказувати джерела походження грошей та активів.

Про це пише телеграм-канал Монополіст.

Що декларується?

Валюта (за винятком готівки), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки в юридичних особах, які перебувають в Україні або за кордоном.

Скільки потрібно заплатити?

  • 5% – з грошей на рахунках в банках, а також з інших активів, які перебувають в Україні;
  • 9% – з валюти, яка знаходиться в іноземних фінустановах, а також з інших активів за кордоном. Якщо ці активи декларуються протягом першої половини року, коли діє податкова амністія, то ставка – 7%;
  • 2,5% – якщо декларант з вересня 2021 по 31 серпня 2022 року придбає облігації внутрішньої державної позики на гроші, з яких не сплачено податки.

Є можливість сплатити податок в розстрочку протягом трьох років трьома рівними траншами, але ставка податку зростає: 6% замість 5%, 11, 5% замість 9%, 9,5% замість 7%, і 3% замість 2,5% відповідно.

Якщо людина відмовиться подавати добровільну декларацію?

В такому випадку Державна податкова служба за замовчуванням вважатиме, що в такої людини є: 400 тис. грн, квартири загальною площею до 120 кв. м, або будинки – до 240 кв. м, земельна ділянка в межах безоплатної приватизації, а також один автомобіль. З них податок сплачувати не потрібно.

Чиновники, депутати і держслужбовці (PEP) не можуть пройти податкову амністію. Податкова амністія звільняє тільки від відповідальності за податкові правопорушення, але не позбавляє відповідальності за інші правопорушення.

1 вересня в електронному кабінеті платника податків з'явиться форма для добровільної декларації. Бажаючі зможуть заповнити її, підписати і направити в податкову, після чого декларація підлягає камеральній перевірці протягом 20 днів.

Що буде після податкової амністії?

Доходи громадян будуть оцінювати за непрямими методами. Зараз Мінфін розробляє відповідний законопроект.

Непрямі методи визначення доходів – це визначення доходів громадянина, опираючись не на офіційні дані про його доходи (декларація, зарплата, продаж нерухомості, автомобіля тощо), а – на витрати.

Якщо витрати платника податків, або його сім'ї, перевищують задекларовані та офіційні доходи, то для податкових органів – це аргумент пред'явити ухилення від сплати податків і донарахувати податок з доходів на різницю.

Що це означає?

Після того як цей законопроект стане законом, податкова зможе уточнювати походження грошей, які ви витратили. І якщо не зможете довести легальність походження грошей, або показати декларацію про податкову амністію, куди вони будуть вписані, то доведеться сплатити податок з доходів, які ви не можете пояснити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023